NOS Nieuws

OM trekt dagvaarding wegens majesteitsschennis in

Openbaar Ministerie onderzoekt bezwaren advocaat

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat opnieuw bekijken of Abulkasim Al-Jaberi voor de strafrechter moet verschijnen voor majesteitsschennis. De dagvaarding wordt ingetrokken. Volgens het OM is er meer tijd nodig om tot een besluit te komen.

Gisteren maakte het OM nog bekend dat Al-Jaberi op 27 mei voor de politierechter moet verschijnen wegens het roepen van "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!" tijdens een betoging in Amsterdam op 16 november vorig jaar.

Het OM wil de zaak nu dus opnieuw bekijken en ook nog meer getuigen horen. Ook wil het OM meer tijd om alle verzoeken en bezwaren van de advocaat van Al-Jaberi, Willem Jebbink, te bestuderen.

Er was de afgelopen dag veel kritiek op het vervolgingsbesluit. Volgens de NRC bestaat binnen justitie ook weinig begrip voor het besluit van het Amsterdamse OM. Volgens veel aanklagers is de kans klein dat de rechter de verdachte voor majesteitsschennis veroordeelt.

De advocaat van Jaberi zegt dat zijn cliënt niemand wilde beledigen. "Zijn mening komt neer op: weg met het koningshuis. Dit was op geen enkele manier een belediging", zegt Jebbink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl