In Oxford kunnen kiezers stemmen in een wasserette
NOS Nieuws

Conservatieven vs. Labour: wie stemt er eigenlijk op ze?

Een belangrijke vraag in Groot-Brittannië vandaag is welke van de twee grote partijen, de Conservatieven en Labour, de meeste afgevaardigden krijgt. De grootste partij kan, net als in Nederland, het initiatief nemen tot het formeren van een regering. Maar wie stemt er eigenlijk op die partijen en waarom? Een portret van vijf Londense kiezers.

'Miliband deed het goed op tv'

Tom Fly is derdejaarsstudent aan het University College London. Hij voelde zich door het huidige kabinet heel erg in de steek gelaten omdat het collegegeld omhoog is gegaan.

Tot kort voor de verkiezingen wist hij nog niet op wie hij dan moest stemmen, maar de sterke optredens van Ed Miliband in de tv-debatten heeft hem doen besluiten om op Labour te stemmen.

Student Tom Flye stemde op Labour omdat hij vindt dat Miliband het goed deed in de campagne

'Cameron mag nog een termijn'

Pat Richards woont in de Noord-Londense wijk Hampstead en is gepensioneerd. Ze heeft altijd Conservatief gestemd en vindt ook nu dat haar leider David Cameron het uitstekend heeft gedaan de afgelopen vijf jaar. Hij mag van haar nog een termijn regeren.

Ze is met name zeer te spreken over het aantal nieuwe huizen dat erbij is gekomen. Ze is ervan overtuigd dat de Conservatieven oog zullen houden voor het nationale gezondheidszorgstelsel (NHS).

Pat Richard is gepensioneerd en heeft op de Conservatieven gestemd, omdat ze vindt dat Cameron het uitstekend heeft gedaan

'Huren zijn veel te hoog'

Cameraman Joel Emery woont ook in Hampstead. Hij heeft Labour gestemd, omdat hij vindt dat er wat gedaan moet worden aan commerciële huisbazen. In zijn ogen vragen sommigen veel te veel geld van huurders. Hij hoopt dat de huisjesmelkers worden aangepakt, zodat hij aan het eind van de maand wat meer geld overhoudt.

Cameraman Joel Emery heeft op Labour gestemd omdat hij vindt dat de huren te hoog zijn

'Er moet wat veranderen'

Renede Recho komt oorspronkelijk uit de Filipijnen en woont sinds enkele jaren in de Noord-Londense wijk Swiss Cottage. Hij werkt als sales-assistent bij een grote lokale supermarkt.

Uit ongenoegen met het vorige kabinet hebben hij en zijn vrouw beiden voor Labour gestemd. Ze vinden dat er verandering moet komen en Labour kan dat in hun ogen teweegbrengen.

Renede Recho heeft uit onvrede met het huidige kabinet op Labour gestemd, net als zijn vrouw

'Cameron is verstandig met de begroting'

Yvonne heeft een klein bedrijfje in Hampstead en stemt al haar hele leven op de Conservatieven. Ze vindt dat de partij van Cameron de enige is die verstandig begrotingsbeleid voert, iets waar de andere partijen het in haar ogen allemaal laten liggen. Ook vindt ze dat de Conservatieven als enige een gunstig klimaat creëren voor ondernemers.

Yvonne is eigenaresse van een klein bedrijfje en stemde op de Conservatieven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl