Jacques Goudstikkers kleindochter Charlene von Saher
NOS Nieuws

28 werken uit Goudstikker-collectie op veiling

De erfgename van de Goudstikker-collectie, de Amerikaanse Marei von Saher, laat op 3 juni 28 werken veilen bij veilinghuis Christie's in New York. De schilderijen van 16e en 17e eeuwse Vlaamse, Hollandse, Franse en Italiaanse meesters moeten ongeveer 900.000 euro opbrengen.

Het duurste schilderij heeft een richtprijs van 130.000 tot 220.000 euro. Het is een portret van de Poolse koningin Maria Louisa Gonzaga van de Dordtse schilder Ferdinand Bol.

Dit portret van de Poolse koningin Maria Louisa Gonzaga door Ferdinand Bol heeft de hoogste richtprijs

Jacques Goudstikker

De uit 202 werken bestaande Goudstikker-collectie werd in 2006 na een jarenlange juridische strijd door de Nederlandse Staat aan Von Saher overgedragen. Zij is de schoondochter van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker, die in mei 1940 tijdens zijn vlucht voor de Duitsers omkwam op de Noordzee. Zijn handelsvoorraad werd door de nazi's in beslag genomen, maar kwam na de oorlog in handen van de Staat.

Von Saher bracht in 2007 al 128 schilderijen naar de veiling. Dat was om de advocaten te kunnen betalen die ze voor het terugkrijgen van de collectie in de arm had genomen. Die verkoop leverde ruim 12 miljoen euro op. Ook werden zeer kostbare doeken rechtstreeks aan musea verkocht.

Von Saher gaf het schilderij 'Doodsbed van een kind' van Bartholomeus van der Helst terug aan Museum Gouda, als dank voor de teruggave van de collectie van haar schoonvader. De veiling van de 28 doeken in New York is op 3 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl