Een datacentrum
NOS Nieuws

Nederlanders voordelige cloudgebruikers

Hoewel Nederlanders meer dan de gemiddelde Europeaan clouddiensten gebruiken, betalen ze daar niet vaker voor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Van de internetgebruikers in Nederland slaat 36 procent wel eens bestanden op via cloud computing. In heel Europa is dat gemiddeld 27 procent. Nederland staat daarmee op de zesde plaats, onder Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg.

In vergelijking met landen die evenveel van de cloud gebruik maken, betalen Nederlanders minder vaak voor de diensten. Beperkt gebruik van zulke diensten is vaak gratis, voor meer capaciteit moeten mensen bijbetalen. Slechts een op de tien trekt zijn portemonnee, een procent minder dan het Europees gemiddelde.

In de wolken

Cloud computing biedt internetgebruikers de mogelijkheid om in plaats van hun eigen computer of harde schijf, gebruik te maken van de capaciteit en opslagruimte van servers in datacentra. Bedrijven als Google, Amazon en Microsoft lenen zo als het ware hun servers via internet uit aan gebruikers. Voor de gebruikers heeft dat onder meer als voordeel dat ze zelf geen kostbare investeringen hoeven doen in software en hardware.

Europeanen gebruiken deze dienst voornamelijk om bestanden op te slaan, zodat ze daar vanaf verschillende apparaten via internet toegang toe hebben en de bestanden kunnen delen. Meer dan de helft gebruikt de cloud ook als back-up, om te voorkomen dat gegevens kwijtraken als een apparaat stuk of kwijt is. Voor iets minder dan de helft is de extra opslagruimte reden voor gebruik.

Zorgen

Overigens maken Nederlanders zich ook meer zorgen over de cloud. 24 procent van de Nederlandse internetters is ongerust over de veiligheid en privacy van de diensten. In de EU is dat gemiddeld slechts 13 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl