De Wit-Russische president Loekasjenko
NOS Nieuws

Boete voor luiheid in Wit-Rusland

Wie minder dan 183 dagen per jaar werkt in Wit-Rusland, moet een boete betalen van ongeveer 215 euro. De maatregel moet mensen die in staat zijn te werken stimuleren aan het werk te gaan.

Gepensioneerden, gehandicapten en mensen met jonge kinderen zijn uitgesloten van de maatregel. De maatregel is tijdelijk, heeft de minister van Arbeid gezegd, maar het is onbekend hoe lang hij geldt.

Het parlement heeft het wetsvoorstel van de autoritaire president Loekasjenko aangenomen met honderd stemmen voor en twee tegen. In een verklaring van de regering staat dat mensen de grondwettelijke plicht hebben om bij te dragen aan de overheidsuitgaven.

Protest

Veel Wit-Russen zijn tegen de maatregel. Op change.org werd een petitie gestart, die inmiddels door 35.000 mensen is ondertekend.

De officiële werkloosheidscijfers zijn laag in Wit-Rusland, slechts 36.000 mensen op een beroepsbevolking van 6 miljoen hebben zich geregistreerd als werkloos. Maar daarnaast zijn er nog miljoenen mensen die geen geregistreerde baan hebben, maar ook niet werkloos zijn. Zij werken vermoedelijk zwart.

Een onderzoek van de Wereldbank in 2014 liet zien dat ongeveer de helft van het binnenlands product van het land in de schaduweconomie wordt verdiend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl