De lanceerplek van de Buk-installatie was in Zarosjtsjenskoje, zegt een nieuw Russisch rapport
NOS Nieuws

'Lanceerplaats Buk-raket lag in rebellengebied'

De plek die Russische onderzoekers hebben aangewezen als de lanceerplaats van de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde, lag op de dag van de ramp in rebellengebied. Dat blijkt althans uit kaarten van de Oekraïense veiligheidsdiensten.

Het is in tegenspraak met wat Russische onderzoekers zeggen in een rapport dat via de Russische krant Novaja Gazeta uitlekte. Daarin wordt geconcludeerd dat de lanceerplaats in de plaats Zarosjtsjenskoje lag. Volgens de anonieme onderzoekers was Zarosjtsjenskoje in Oekraïense handen, maar volgens een kaart die kort voor de ramp werd gepubliceerd door de Oekraïense veiligheidsdiensten, lag het dorpje in rebellengebied.

Lappendeken

NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat de frontlinie in die periode per dag wisselde. "Het was toen een grote lappendeken van gebieden die in handen waren van de rebellen en stukken in handen van de regering."

De frontlinie lag veel meer naar het zuiden dan de lanceerplaats van de Buk-raket, zegt Groot Koerkamp. "En een paar kilometer naar het noorden ligt de belangrijke doorgangsweg van Donetsk naar het oosten. Daarover is de raket ook vervoerd en dat gebied is voor het grootste deel in handen van de rebellen."

Tot nu toe werd er, ook door de Nederlandse onderzoekers, van uitgegaan dat de raket werd afgevuurd vanuit Snezjnoje, dertig kilometer verder naar het oosten.

Rusland: Buk-raket haalde vlucht MH17 neer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl