
Arabist en PVV'er Hans Jansen overleden
De arabist en Europarlementariër Hans Jansen is vanochtend overleden. Hij is 72 jaar oud geworden.
Jansen kreeg zondagochtend een herseninfarct, schrijft zijn familie. "Na een dappere eigenwijze strijd met humor en tederheid is hij vandaag rond 11 uur overleden, omringd door zijn familie."
Zijn uitgever roemt Jansen om zijn humor en zelfspot. "We gaan hem heel erg missen, zijn ontwapenende lach, zijn altijd weer stoute blik, zijn scherpe tong en zijn gulle hart."
Academische carrière
Jansen schreef 17 boeken over de islam en andere religies. Ook werkte hij mee aan een Nederlandse vertaling van de Koran. De afgelopen jaren schreef hij columns voor de weblog GeenStijl.
Het eerste deel van zijn carrière was Jansen mild over de islam. Aan het begin van deze eeuw veranderde zijn houding. Hij raakte bevriend met Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali en werd steeds kritischer op de godsdienst.
Proces-Wilders
Jansen adviseerde in 2008 Geert Wilders bij diens anti-islamfilm Fitna. Twee jaar later was Jansen getuige in het proces tegen de PVV-leider, die werd verdacht van haatzaaien en discriminatie.
Jansen nam het op voor Wilders. Zo verklaarde hij dat wat Wilders had gezegd ook werkelijk in islamitische teksten te vinden is. In juni 2011 werd Wilders vrijgesproken.
PVV
Sinds juli vorig jaar zat Jansen voor de PVV in het Europees Parlement.
PVV'ers Geert Wilders en Marcel de Graaff noemen Jansen in een verklaring een bijzonder mens. "Hij inspireerde ons met zijn eruditie, zijn humor en zijn beminnelijkheid. Hij was een autoriteit op het gebied van islam, had een snelle geest en een scherpe pen. Met hem is een belangrijke steunpilaar van onze fracties heengegaan."
- liveblog
Ziekenhuizen positief over start met Janssen-vaccin • Rutte: zonder risico versoepelen kan niet
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 20 april.
Winkels rekenen op versoepeling: 'Eindelijk af van winkelen op afspraak'
Het advies aan klanten wordt om alleen te komen. Bij meer winkels komt er personeel bij de deur te staan.
Partijen zetten vraagtekens bij aanpak Tjeenk Willink, 'vertrouwenskwestie is geparkeerd'
Sommige fractievoorzitters willen niet nu al over de inhoud praten, maar eerst het vertrouwensprobleem rond premier Rutte uit de wereld hebben.