Hans Jansen in het Europees Parlement
NOS Nieuws

Arabist en PVV'er Hans Jansen overleden

De arabist en Europarlementariër Hans Jansen is vanochtend overleden. Hij is 72 jaar oud geworden.

Jansen kreeg zondagochtend een herseninfarct, schrijft zijn familie. "Na een dappere eigenwijze strijd met humor en tederheid is hij vandaag rond 11 uur overleden, omringd door zijn familie."

Zijn uitgever roemt Jansen om zijn humor en zelfspot. "We gaan hem heel erg missen, zijn ontwapenende lach, zijn altijd weer stoute blik, zijn scherpe tong en zijn gulle hart."

Hans Jansen over de EU

Academische carrière

Jansen schreef 17 boeken over de islam en andere religies. Ook werkte hij mee aan een Nederlandse vertaling van de Koran. De afgelopen jaren schreef hij columns voor de weblog GeenStijl.

Het eerste deel van zijn carrière was Jansen mild over de islam. Aan het begin van deze eeuw veranderde zijn houding. Hij raakte bevriend met Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali en werd steeds kritischer op de godsdienst.

Proces-Wilders

Jansen adviseerde in 2008 Geert Wilders bij diens anti-islamfilm Fitna. Twee jaar later was Jansen getuige in het proces tegen de PVV-leider, die werd verdacht van haatzaaien en discriminatie.

Jansen nam het op voor Wilders. Zo verklaarde hij dat wat Wilders had gezegd ook werkelijk in islamitische teksten te vinden is. In juni 2011 werd Wilders vrijgesproken.

PVV

Sinds juli vorig jaar zat Jansen voor de PVV in het Europees Parlement.

PVV'ers Geert Wilders en Marcel de Graaff noemen Jansen in een verklaring een bijzonder mens. "Hij inspireerde ons met zijn eruditie, zijn humor en zijn beminnelijkheid. Hij was een autoriteit op het gebied van islam, had een snelle geest en een scherpe pen. Met hem is een belangrijke steunpilaar van onze fracties heengegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl