'Mijn herinnering? Op die dag rookte ik mijn eerste sigaret'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Persoonlijke herinneringen aan de bevrijding

"De nonnen van mijn school hadden een lied gemaakt over de bevrijding", vertelt Ans Plus-Tolenaar uit Dedemsvaart. Ze herinnert zich de dag van de Bevrijding in 1945 nog goed. 

Het lied van de nonnen is ze nog niet vergeten. "Jongens kom eens kijken, alles is versierd", begint ze te zingen. "Want het is nu vrede, dat moet toch gevierd! Engelse soldaten rijden door de straten, met een ferme zwaai roepen wij goodbye!"

Het is één van de tientallen inzendingen die de NOS binnenkreeg na een oproep om herinneringen aan de Bevrijding zeventig jaar geleden in te sturen. Deze verhalen zijn te bekijken en beluisteren op een interactieve kaart.

Interactieve bevijdingskaart

Ook Rietje Smyers-Duijn uit Velsen heeft de bevrijding nog helder op het netvlies staan. "We waren zo blij toen de Canadezen ons dorp binnenreden", vertelt ze. "Ze gooiden chocolade en sigaretten. Die dag heb ik mijn eerste sigaret gerookt. Het was het begin van een verslaving", lacht ze.

Goede herinneringen aan de Canadezen heeft ook Trijnie Talens uit Empe. "We kwamen terug bij ons huis. Het was stukgeschoten, maar de Canadezen stonden ons op te wachten met witbrood. En chocolade", vertelt ze.

Het was de mooiste dag van mijn leven.

Arie Lels uit Alblasserdam

"We stookten een vreugdevuur en zongen vaderlandse liederen." Arie Lels weet nog hoe hij op 5 mei 1945 de Bevrijding meemaakte in Alblasserdam. Philip Idenburg uit Leidschendam zegt: "Het was de mooiste tijd van mijn leven."

Maar er was ook angst. "Ik was bang dat de Duitsers zouden terugkomen", herinnert Greet Kuik-Lamberts zich van de dagen rond de Bevrijding van Zuidlaren.

STER Reclame