Op de buitenlandse camping naar Nederlands voetbal kijken
NOS Nieuws

'Hoog tijd dat ook internetgrenzen in Europa verdwijnen'

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Alle grenzen binnen Europa op het internet moeten verdwijnen. De Europese Commissie komt morgen met voorstellen om de blokkades die nu bestaan tussen de 28 lidstaten van de EU op te heffen. Daardoor moet het mogelijk worden om digitaal tv te kijken of kleding te kopen in heel Europa. Nu leggen de landen onderling nog vaak beperkingen op, het zogenaamde geo-blocking.

Aanbieders van grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen of de Champions League bieden die rechten nu aan per land. Dat betekent dat Nederland alleen betaalt voor het gebruik van de beelden in eigen land. Om te voorkomen dat er via het internet vanuit het buitenland gekeken wordt naar die beelden blokkeren ze de toegang.

'Internetgrenzen binnen Europa moeten verdwijnen'

Nederlands voetbal

De livestreams van de NPO zenders worden zelfs helemaal geblokkeerd om te voorkomen dat er per ongeluk beelden op internet komen waar rechten op zitten. Gevolg is dat het daardoor onmogelijk is geworden om op vakantie het NOS Journaal of Nederlands voetbal te kijken.

Geo-blocking is discriminatie en niet acceptabel in de 21ste eeuw.

Eurocommissaris Ansip

Eurocommissaris Ansip vindt deze situatie onacceptabel. “Ik haat geo-blocking. Het is discriminatie en het is niet acceptabel in de 21ste eeuw." De Commissie wil niet alleen de geo-blocking van tv-beelden aanpakken maar ook van het winkelen op internet.

Vooral grote internationale modeketens verkopen nu vaak kleding met verschillende prijskaartjes per land. Het is vaak onmogelijk te profiteren van een aanbieding in een ander EU-land omdat de winkels je verplichten te kopen bij de lokale vestiging.

De Europese Commissie vindt dat dit niet hoort bij één gezamenlijke digitale markt en wil ook dit struikelblok weghalen.

Weerstand

De plannen zullen op veel weerstand stuiten. De aanbieders van uitzendrechten verdienen nu veel geld door die rechten aan 28 verschillende landen te verkopen. Ook internetwinkels profiteren van het feit dat ze per land verschillende prijzen hanteren.

De commissie denkt dat de consument uiteindelijk wel profiteert. Het internet wordt toegankelijker en de producten worden goedkoper. Daarnaast moet de Europese economie hierdoor de concurrentie met de Verenigde Staten beter aankunnen. De interneteconomie in de VS doet het veel beter dan de Europese omdat binnengrenzen daar niet bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl