EPA

De Thaise koning Bhumibol is voor het eerst in maanden in het openbaar verschenen. Het is vandaag 65 jaar geleden dat Bhumibol tot koning werd gekroond en ter ere van dat jubileum woonde hij in Bangkok een ceremonie bij.

De 87-jarige Bhumibol verblijft sinds oktober in een ziekenhuis. Daarvandaan reed hij in een auto naar het Koninklijk Paleis. Langs de route stonden honderden Thai om het staatshoofd toe te juichen. Op tv werd getoond hoe de verzwakte koning in een rolstoel naar de ceremonie werd gereden en hoe hij daarbij aanwezig was.  

Bhumibol werd op 5 mei 1950 gekroond tot koning van Thailand. Hij was toen al vier jaar aan de macht. Bhumibol is met zijn ambtstermijn van bijna 69 jaar het langstzittende staatshoofd. Op de tweede plaats komt de Britse koningin Elizabeth; zij regeert sinds 1952.

Thaise koning 65 jaar op de troon

Vaderfiguur

Bhumibol is voor veel Thai een soort heilige. Grote delen van de bevolking zien hem als een vaderfiguur. Op de verjaardag van de koning, op 5 december, wordt in Thailand om die reden Vaderdag gevierd.

Kritiek op de koning wordt in Thailand niet getolereerd. Het land heeft een van de strengste wetten tegen majesteitsschennis. Wie Bhumibol beledigt, kan celstraffen tot 15 jaar krijgen. Sinds vorig jaar een militaire junta aan de macht kwam, is het aantal zaken van majesteitsschennis flink gestegen.

Bhumibol zelf verschijnt de laatste jaren nauwelijks nog in het openbaar. Hij brengt de meeste tijd door in het ziekenhuis. Bij de laatste viering van Vaderdag werd een publiek optreden op het laatste moment afgezegd op advies van zijn artsen.

STER reclame