Terry Myerson tijdens een presentatie over Windows 10 EPA

Microsoft heeft hard uitgehaald naar Google en zijn besturingssysteem Android. Volgens Microsoft neemt Google totaal geen verantwoordelijkheid als het gaat om de beveiliging van Android-toestellen. 

De kritiek komt van topman Terry Myerson, bij Microsoft verantwoordelijk voor Windows. Hij sprak op een evenement voor systeembeheerders en andere IT-professionals. 

Google levert "a big pile of..... code", zonder te beloven dat ze je toestel up-to-date houden.

Terry Myerson, Microsoft

Myerson doelt op Android-telefoons van meerdere jaren oud die geen software- en beveiligingsupdates meer krijgen. De kans dat mensen met zulke toestellen risico lopen, groeit daardoor met de dag.

"Google levert a big pile of..... code, zonder te beloven dat ze je toestel up-to-date houden", zegt Myerson, die bewust een stilte liet in zijn eufemistische woordgrapje, wat tot gelach leidde in het publiek.

Beveiligingsstrijd

Het is niet de eerste keer dat Microsoft en Google elkaar in de haren vliegen als het gaat om beveiliging. Beide bedrijven steken veel tijd in het opsporen van beveiligingsproblemen, ook in software van anderen. Mochten ze een probleem vinden, dan geven ze dat door aan de maker van de software, die dan op zoek kan naar een oplossing.

Sinds een tijd maakt Google details over gevonden beveiligingslekken sowieso na negentig dagen openbaar, zelfs als het lek nog niet is gedicht. De maatregel is bedoeld om software-makers onder druk te zetten sneller hun beveiligingsproblemen op te lossen.

Microsoft werd hier begin dit jaar slachtoffer van, toen Google details over een gevonden lek in Windows naar buiten bracht. Microsoft had twee dagen langer nodig voor een oplossing.

Google heeft de deadline voor het publiceren van lekken inmiddels met twee weken verlengd.

STER reclame