NOS Nieuws

Apenheul stopt mogelijk met neusapen

De Apenheul stopt mogelijk met het houden van neusapen. Het dierenpark in Apeldoorn twijfelt na de dood van aap Bagik, afgelopen zaterdag. Het is al het vierde sterfgeval onder de neusapen in de afgelopen jaren. Er is er nog maar één over.

Bagik stierf dit weekend op 13-jarige leeftijd aan een volledige verdraaiing van de dikke darm. Eerder gingen drie neusapen dood aan respectievelijk een hartinfarct, een leverontsteking en een eiwitafwijking.

Dierenartsen en pathologen kunnen geen gemeenschappelijke verklaring vinden voor de dood van de dieren. Van neusapen is wel bekend dat ze zeer stressgevoelig zijn en een specifiek dieet nodig hebben. Maar de directie tast nu in het duister. "Het lijkt erop dat we pech hebben met de neusapen."

Singapore

De Apenheul is de enige dierentuin buiten Azië waar de neusaap wordt gehouden. Het dierenpark kreeg er in 2011 vijf uit Singapore.

Er wordt nu overlegd met de collega's in Singapore hoe het verder moet met de enig overgebleven neusaap. Een van de mogelijkheden is om te stoppen met het houden van neusapen. De Apenheul blijft wel meewerken aan de opzet van een internationaal fokprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl