Het fenomeen over hete kolen lopen komt in verschillende culturen voor. Mensen doen het als een stunt, of omdat ze geloven dat er bovennatuurlijke krachten zijn. 

In de Indiase cultuur is het een belangrijk onderdeel van de religieuze gelofte. Thimitihi heet dit, letterlijk vuurlopen. Volgelingen lopen op hete kolen om te vragen om de zegen van 'Draupadi', een personage uit een Indiaas epos. De Thimitihi is onderdeel van een ceremonie die 2,5 maand duurt.

Volgens de traditie kunnen mensen met een schoon geweten zonder problemen over het pad van zo'n drie meter hete kolen lopen. Slechte gelovigen zullen verbranden. Aan het einde van het pad staat een bad met heilige melk, waarin de deelnemers hun voeten mogen 'blussen'. De meeste vuurlopers hebben uiteindelijk geen verwondingen.

De Thimithi-ceremonie ontstond in Zuid-India, maar heeft zich inmiddels verspreid. Tegenwoordig wordt de Thimitihi ook gevierd in Sri Lanka, Singapore, Mauritius, Zuid-Afrika en Maleisië. Deze reportage laat foto's zien van de ceremonie in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

De volgelingen moeten een pad van zo'n drie meter afleggen AFP
Een Maleisische man bidt nog even, voordat hij het pad met hete kolen aflegt AFP
Een vuurloper wordt aangemoedigd terwijl hij over de hete kolen loopt AFP
Een volgeling die het pad heeft afgelegd wordt geëerd. Hij heeft de hete kolen doorstaan AFP
Bij de ceremonie zijn veel hindoes aanwezig AFP
Een priester bereidt zich voor op zijn loop over de kolen AFP
Een Maleisische man wordt gezegend na zijn loop over de hete kolen AFP
Volgens de traditie zouden mensen met een schoon geweten zonder problemen over het pad kunnen lopen AFP
In een speciaal bad met heilige melk mogen de voeten uiteindelijk geblust worden AFP

STER reclame