Grotere overlevingskans uitgezaaide darmkanker
Patiënten met uitgezaaide darmkanker in het buikvlies, hebben een grotere overlevingskans door een nieuwe behandeling. De gemiddelde overlevingsduur is de afgelopen jaren gestegen van een half jaar naar drie jaar.
"Dat werd vijftien jaar geleden nog voor onmogelijk gehouden", zegt chirurg De Hingh van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Door de nieuwe behandeling is 25 tot 30 procent van de patiënten na vijf jaar nog in leven.
De nieuwe behandeling heet HIPEC (Hypertherme Intra Peritoneale Chemotherapie) en is een combinatie van een operatie en chemotherapie. Een chirurg verwijdert tijdens de operatie de zichtbare uitzaaiingen in de buik en pompt daarna verwarmde chemostof door de buikholte. Daardoor worden achtergebleven kankercellen aangepakt.
Omhoog
De HIPEC-behandeling wordt in acht Nederlandse ziekenhuizen gegeven. Elk jaar worden 250 tot 300 mensen geopereerd die darmkanker hebben die in de buik is uitgezaaid. Het Eindhovense kankercentrum opereert de meeste van hen; zo'n tachtig per jaar.
Dat aantal zou verdubbeld kunnen worden naar 540 tot 600 patiënten op een totaal van 2000 tot 3000 mensen met dit stadium van darmkanker.
"Patiënten krijgen soms in het ziekenhuis of van de huisarts te horen dat ze niet meer behandeld kunnen worden. Het is van belang dat over patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker wordt overlegd met een gespecialiseerd centrum", zegt De Hingh.
Waarschuwing
Wel waarschuwt de chirurg van het Catharina Ziekenhuis voor te veel optimisme. Hij zegt dat voor de combinatietherapie alleen patiënten in aanmerking komen die verder gezond zijn.