Ben Carson AFP

In de VS heeft een vierde Republikein zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2016: de gepensioneerde neurochirurg Ben Carson. Hij maakte zijn kandidatuur bekend op een tv-station in Oklahoma. 

De 63-jarige Carson doet het goed bij de aanhangers van de Tea Party, het zeer conservatieve deel van de Republikeinse achterban. In december eindigde Carson als tweede in een CNN-poll over kanshebbers voor de Republikeinse kandidatuur. Alleen de presidentskandidaat van 2012, Mitt Romney, haalde meer stemmen. 

Carson wist eerder de landelijke media te halen met zeer omstreden standpunten. Zo noemde hij de zorgverzekering die president Obama invoerde het ergste wat de VS was overkomen sinds de slavernij. Ook stelde hij in een discussie over het homohuwelijk, waar hij tegen is, homofilie op een lijn met pedofilie en seks met dieren.

De eerste Republikein die zich kandidaat stelde, senator Ted Cruz, hoopt ook op steun van Tea Party-aanhangers. Verder hebben de Republikeinen Rand Paul en Marco Rubio zich kandidaat gesteld. Verwacht wordt dat Jeb Bush, de voormalige gouverneur van Florida, zich ook kandidaat zal stellen.

STER reclame