Aanvoerder Maikel Kieftenbeld kon uiteraard zijn geluk niet op, nadat hij namens FC Groningen de KNVB-beker in ontvangst had mogen nemen. "Een geweldig moment, echt geweldig. Ik heb 'm ook nu voor het eerst aangeraakt", sprak hij na de 2-0 winst op PEC Zwolle in de bekerfinale in De Kuip. "Een heerlijk gevoel."

In de dagen op weg naar de finale in Rotterdam was hij al oog in oog geweest met de befaamde dennenappel, maar hij was er met zijn vingers vanaf gebleven. Niet uit bijgeloof, maar omdat de tijd er nog niet rijp voor was, vond hij.

"We hebben het er van tevoren over gehad: we konden historie schrijven en een team worden dat nooit zou worden vergeten. Dat is een onbeschrijflijk gevoel. We hebben het goed gedaan in de tweede helft. De eerste goal kwam uit de lucht vallen, maar wat maakt het uit... Iedereen was scherp, dat tekent deze ploeg. Hij is binnen!"

Kieftenbeld: dit team wordt nooit meer vergeten

Van de Looi: dit doet me wel wat

"Super, ongelooflijk", reageerde ook zijn trainer Erwin van de Looi. "Het ging niet makkelijk vandaag, maar we wilden 'm zó graag winnen. We hebben het er al vanaf de eerste ronde over gehad, vanaf Barendrecht. Het is ook zo mooi voor de fans: de eerste prijs in de historie. Eindelijk, eindelijk hebben wij ook een beker."

"In de rust zeiden we: we spelen niet goed, maar we winnen 'm wel, sowieso. De wissels pakten goed uit. Antonia met zijn snelheid. Dat bracht eindelijk meer dreiging in de diepte. Die 1-0 viel eigenlijk een beetje uit de lucht, maar daarna was de wedstrijd wel gelopen, hoor."

Van de Looi: dit is ook zo mooi voor de fans

Groningen-trainer Erwin van de Looi viert de bekerwinst in bad Pro Shots

Met de bekerwinst beleeft Van de Looi opnieuw een succesvol seizoen bij de noordelijke club. "In mijn eerste jaar wonnen we de play-offs en nu in het tweede de KNVB-beker. Daar ben ik wel trots op, moet ik eerlijk zeggen, het doet me wel wat. Ik ben ongelooflijk blij en gelukkig."

Teleurstelling bij Jans

Bij PEC Zwolle-collega Ron Jans overheersten vanzelfsprekend heel andere gevoelens. "Je kon echt zien dat beide ploegen heel erg aan elkaar gewaagd waren", vond hij. "Maar in de tweede helft gaven we te veel ruimte weg, ook doordat Joost Broerse problemen met zijn hamstring kreeg. Na de 1-0 was het de wedstrijd van FC Groningen."

"Wat overblijft is de teleurstelling", aldus de trainer die een jaar geleden met de Zwolse ploeg nog aan de juichende kant stond. "Als je de beker één keer hebt gewonnen, weet je hoe geweldig dat is. Met name als relatief kleine club. De instelling was goed vandaag, maar individueel waren we niet top. Daardoor hebben we verloren."

Dat uitgerekend FC Groningen, waar Jans als speler én als coach een verleden heeft, nu aan de haal gaat met de hoofdprijs, verzacht de pijn enigszins, bekende hij. "Daar ben ik dan in ieder geval bij geweest. Groningen heeft het ook gewoon verdiend, vind ik."

Jans: het verzacht dat FC Groningen 'm wint

Antonia: ik wilde wat maken van mijn invalbeurt

Chery: ik ben superblij, man

Nijland: we gaan weer Europa in, we flikken het weer

Van Polen: de kater is groot

STER reclame