Aanhangers van de verdreven president Hadi in de havenstad Aden
NOS Nieuws

'Coalitie stuurt grondtroepen naar Jemen'

De Arabische coalitie die in Jemen de Houthi-rebellen vanuit de lucht bestookt, heeft nu ook grondtroepen ingezet, melden een Jemenitische krant en anonieme overheidsbronnen. De eerste militairen zouden vanmorgen in de zuidelijke havenstad Aden zijn gearriveerd.

De manschappen zouden direct zijn ingezet voor de verdediging van de stad tegen de sjiitische rebellen die de afgelopen maanden grote delen van Jemen hebben ingenomen en president Hadi hebben verjaagd.

De soennitische coalitie is er tot dusver niet in geslaagd met luchtaanvallen de opmars een halt toe te roepen.

Ontkenning

Saudi-Arabië ontkent dat de coalitie een grondoffensief is begonnen, maar weigert te zeggen of er speciale troepen naar Jemen zijn gestuurd. De anonieme overheidsbronnen spreken van twintig verkenners die met helikopters zijn afgezet tussen de stad en het vliegveld.

Er worden geen gevechten gemeld tussen de coalitietroepen en de Houthi-rebellen. Die proberen al wekenlang Aden in handen te krijgen.

De stad wordt verdedigd door Jemenitische troepen die trouw zijn gebleven aan president Hadi. Het verdreven staatshoofd heeft na zijn vlucht uit de hoofdstad Sanaa enige tijd in Aden doorgebracht. Inmiddels is hij in Saudi-Arabië.

Volgens Human Rights Watch gebruikt de Saudische coalitie tegen de Houthi-rebellen ook de zeer omstreden clusterbommen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl