Een Jemeniet tussen het puin van zijn gebombardeerde huis
NOS Nieuws

'Saudi-Arabië gooit clusterbommen in Jemen'

De coalitie die doelen van de Houthi-rebellen in Jemen bestookt, gebruikt ook clustermunitie, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). De organisatie beschikt over foto's, video's en ooggetuigenverslagen die het bewijs zouden leveren voor de inzet van de omstreden wapens.

De door Saudi-Arabië geleide coalitie voert sinds 26 maart luchtaanvallen uit op doelen van de sjiitische Houthi's die grote delen van Jemen hebben veroverd.

Kleinere explosieven

Daarbij zet de coalitie volgens HRW clusterbommen in die uiteenvallen in tientallen of soms wel honderden kleine explosieven die zich verspreiden over een groot gebied. Uit satellietbeelden zou blijken dat de clusterbommen zijn afgeworpen bij dorpen in de buurt van Saada, in het noorden van Jemen.

Human Rights Watch verwijst onder andere naar het onderstaande filmpje. Daarin zou te zien zijn hoe clustermunitie aan parachutes afdaalt en in de lucht ontploft. Volgens de organisatie is dit recent beeld uit Jemen.

HRW: dit is het bewijs voor clusterbommen Jemen

Langdurige bedreiging

Aangezien deze explosieven niet direct ontploffen, vormen ze een langdurige bedreiging voor de burgerbevolking. Om die reden tekenden 116 landen in 2008 een verdrag tegen het gebruik van clustermunitie.

De Arabische landen die meedoen aan de Saudische coalitie, hebben geen van allen het verdrag getekend. Ook de VS, die volgens HRW clusterbommen levert aan Saudi-Arabië, behoort niet tot de ondertekenaars.

Kort na het begin van de bombardementen op Jemen ontkende Saudi-Arabië nog dat er clustermunitie werd gebruikt.

VN

Afgelopen week sprak VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn grote bezorgdheid uit over de strijd in Jemen. Er zijn de laatste tijd zo'n 1200 mensen om het leven gekomen, onder wie veel burgers.

Ongeveer 300.000 mensen zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld.

Volgens sommige bronnen heeft de door Saudische coalitie nu ook grondtroepen ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl