NOS Sport

Rugby overleeft een rampjaar

Rugbybond kijkt weer vooruit

Het rugby in Nederland ging in december langs de rand van de afgrond. De Nederlandse rugbybond kwam meer dan een miljoen euro tekort en een faillissement dreigde. Toch speelden Dukes en Hilversum gisteren de finale om de Nederlandse titel.

De interim-voorzitter, Janhein Pieterse, is nog steeds verbaasd over wat hij een paar maanden geleden aantrof. "Toen ik begon spraken we nog over 700.000 euro verlies, maar uiteindelijk bleek het om 1,2 miljoen te gaan."

Er kwam een reddingsplan. Er werden afspraken gemaakt met schuldeisers en er werd een beroep gedaan op de leden van de bond. Alle volwassen leden moesten 80 euro bijdragen, van junioren werd 40 euro gevraagd. Het ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk gingen afgelopen week alle clubs - op een na - akkoord met de verhoogde contributie.

Bovendien houdt de NRB vanaf nu de hand op de knip. "We hebben budgetten waar we ons aan houden. Als we zorgen dat we de kosten in de hand houden, kunnen we het goed besturen", aldus Pieterse.

Daardoor overleefde het rugby in Nederland en kunnen de rugbyers van Hilversum, die gisteren voor de zeventiende keer de landstitel veroverden, de komende jaren op zoek naar meer eremetaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl