Mourinho met de spelers van Chelsea na het behalen van de landstitel in 2005
NOS Voetbal

Ervaring is de sleutel voor Mourinho

Toen José Mourinho vorig seizoen terugkeerde bij Chelsea kwam de glinstering weer terug in de ogen bij de fans. De man, die overal waar hij komt prijzen pakt, zou de Londense club vast en zeker dirigeren naar nieuw succes.

Op 1 maart was het winnen van de League Cup, ten koste van Tottenham Hotspur, daarvan het eerste bewijs. De titel in de Premier League is ook niet ver weg meer. Sterker nog, winst op Crystal Palace zondag volstaat voor de 'Blues' om de vijfde landstitel in de geschiedenis te pakken.

Het is dan de vierde landstitel die in tien jaar wordt behaald. Drie daarvan onder de leiding van Mourinho.

Ervaring wint van jeugd

Oud-international Boudewijn Zenden, die twee seizoenen speelde bij Chelsea en er één seizoen assistent-trainer was, vindt de manier waarop Mourinho zijn selectie samenstelt een opvallend gegeven. Ervaring wint het namelijk van jeugdig talent.

  • Pro Shots
    Boudewijn Zenden speelde twee seizoen bij Chelsea
Feest bij Chelsea na het winnen van de League Cup

"Hij werkt over het algemeen met ervaren jongens. Hij heeft wel eens gezegd dat de jeugd leuk is voor de toekomst, maar hij wil nu prijzen pakken en daar hoort ervaring bij. Dus vandaar dat hij vaak terugvalt op jongens met ervaring."

En daar stipt Zenden een belangrijk punt aan. Want kijkend naar de samenstelling van de selectie bulkt Chelsea van de bedrevenheid en routine. Maar liefst twintig spelers in de selectie hebben wel eens een prijs gepakt met hun club en/of land en maar vijf daarvan zijn jonger dan 25 jaar.

Samen hebben deze twintig spelers, die vanzelfsprekend ook het meest in actie komen, in totaal 153 titels veroverd, met Didier Drogba (16), John Terry (15) en Petr Cech (14) als uitblinkers.

5 meest ervaren spelers

SpelerLeeftijdPrijzen
Willian2612
Fàbregas2712
Cech3214
Terry3415
Drogba3716

De groep van ervaren spelers, waar bovengenoemd trio deel van uitmaakt, is volgens Mourinho zelf wel aan het veranderen.

"Deze spelers zijn allemaal erg ervaren, maar er komen ook anderen aan. Ivanovic is ervaren en César Azpilicueta wordt steeds beter. Hazard speelt hier nu ook al drie jaar en ook Nemanja Matic krijgt steeds meer ervaring. Het is een natuurlijk proces en de jaren gaan tellen voor iedereen."

Geen plaats voor jeugd

Dat de jongere spelers in de selectie veelal buiten de boot vallen, ondersteunt de woorden van Zenden nog meer. Want naast de groep van twintig spelers die wel eens een prijs heeft gepakt, zijn er vijf jonge spelers die dit seizoen nog geen minuut in actie zijn gekomen in de Premier League.

De Portugees zal daar echter niet om malen als hij zondag na de wedstrijd tegen Crystal Palace weer met een trofee in zijn handen staat.

Nathan Aké zat op de bank tijdens de Europa League-finale van 2013

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl