Medewerkers van Giro 555 in de Hallen
NOS Nieuws

Wat gebeurt er met het geld op Giro 555?

Voedsel, veilig drinkwater, onderdak en medische zorg. Het geld dat op Giro 555 wordt gestort, wordt in eerste instantie voor directe noodhulp gebruikt. Daarna komt de wederopbouw van de getroffen gebieden in Nepal aan bod.

De omvang van de aardbeving van zaterdag is nog niet precies bekend, omdat veel gebieden nog niet bereikt kunnen worden. "Toch is nu al duidelijk dat de behoefte aan hulp grootschalig en langdurig zal zijn", staat op de website van de Samenwerkende Hulporganisaties. "Voor nu richten we ons op levensreddende hulp. Daarna gaan we mensen helpen bij de opbouw van een nieuwe toekomst. Voor dit alles is heel veel geld nodig."

Volgens de hulporganisaties is het op dit moment de grootste uitdaging om toegang te krijgen tot Nepal en de afgelegen bergdorpen. Het vliegveld in Kathmandu is overbelast, wat de aanvoer van hulpverleners en hulpgoederen belemmert.

Het geld dat op Giro 555 wordt gestort, komt binnen op één bankrekeningnummer. Het geld wordt vervolgens via een verdeelsleutel verspreid over de hulporganisaties die meedoen aan de actie.

Hulporganisaties kunnen zich niet zomaar aansluiten bij de actie. Ze moeten een instaptoets doen, om aan te tonen dat ze voldoende ervaring, netwerk en logistieke capaciteit hebben in het rampgebied om snel hulp ter plaatse te krijgen.

Op een poster van Giro 555 staat wat er concreet met het gedoneerde geld kan worden gedaan. Een deken kost 5 euro, een waterpakket voor een gezin 15 euro, noodonderdak 35 euro en een familietent 365 euro. Voor 4000 euro kunnen de hulporganisaties een medische set kopen, om 10.000 mensen gedurende drie maanden te behandelen.

Een deel van het ingezamelde geld wordt gebruikt voor kosten die worden gemaakt om de hulpactie vorm te geven, zoals voor het aankopen van een foto voor de advertentie en het maken van een actie-website. "Deze kosten kunnen laag blijven, omdat bedrijven hun diensten gratis of tegen lage prijzen aanbieden. Bovendien zijn de salariskosten minimaal, omdat hulporganisaties hun eigen mensen inzetten en veel vrijwilligers meehelpen", meldt de website.

Andere kosten die worden gemaakt, zijn bedrijfskosten. Dat zijn de uitgaven die de hulporganisaties doen voor het uitvoeren van hun werk. Hieronder vallen onder meer het beoordelen, coördineren, controleren en verantwoorden van de hulpprogramma’s. De Samenwerkende Hulporganisaties gebruiken daarvoor maximaal 7 procent van hun aandeel uit de opbrengst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl