Manny Pacquiao: de Filipijnse volksheld
Een bokspartij die het dagelijks leven in verschillende continenten lam legt. De tijden van Muhammad Ali en Joe Frazier herleven. In de nacht van zaterdag op zondag is het weer eens zover als Manny Pacquiao en Floyd Mayweather de ring instappen voor het wereldtitelgevecht in het weltergewicht.
Twee iconische boksers, met totaal verschillende levensverhalen en achtergronden. Ook een gevecht waar de gemiddelde Nederlandse sportliefhebber de schouders bij ophaalt, want de prestaties van zowel Pacquiao als Mayweather zijn keurig achter de Amerikaanse decoders verborgen gebleven. Even voorstellen dus. Met vandaag: Manny Pacquiao (36).
Jungle
Het leven van Emmanuel Dapidran Pacquiao laat zich lezen als een jongensboek. Van totale armoede in de Filipijnse jungle tot miljoenengevechten in de grootste boksarena's. Hij maakte alleen de lagere school af, maar is inmiddels wel begonnen aan een succesvolle politieke loopbaan in zijn vaderland. Wereldkampioen in acht verschillende gewichtsklassen, een prestatie die niemand hem na kan zeggen.
Als 14-jarige verlaat Pacquiao het gezin dat alleen gerund wordt door zijn moeder. Zij is financieel niet in staat om de zes kinderen een toekomst te bieden. Zijn oom heeft hem dan al de eerste kneepjes van de bokssport bijgebracht en in de hoofdstad Manilla hoopt Manny zijn draai te vinden in de bokswereld. Al snel wordt zijn talent erkend en komt hij in de nationale selectie.
Als zestienjarige maakt hij zijn profdebuut. Te jong en te licht volgens de regels. Pacquiao doet zich ouder voor en maakt zichzelf zwaarder door extra gewicht in zijn zakken te stoppen. Hij wint zijn eerste profpartij en zijn naam is gevestigd. Pacquiao is klaar voor de volgende stap: de Verenigde Staten waar hij zal worden getraind door Freddy Roach, die Pacquiao altijd zal blijven begeleiden.
De La Hoya
Steeds zoekt Pacquiao een nieuwe uitdaging. Hij vecht vaak tegen grotere en zwaardere tegenstanders en wordt zo wereldkampioen in acht gewichtsklassen. Legendarisch is het gevecht tegen Oscar de la Hoya in 2008. Pacquiao laat De La Hoya alle hoeken van de ring zien en als de arbiter in de achtste ronde het ongelijke duel stopt, is dat ook meteen het einde van de carrière van De La Hoya.
Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen en daar heeft Pacquiao steeds meer moeite mee. Hij gokt graag (koopt zelfs een eigen casino), begint een bar en is steeds vaker ontrouw aan zijn jeugdliefde en inmiddels echtgenote. Na twee opeenvolgende nederlagen in 2012 beseft Pacquiao dat het anders moet.
Geloof
De agenda van Pacquiao puilt uit. Hij is inmiddels succesvol in de politiek, zingt en acteert in films. Er moeten keuzes gemaakt worden. Pacquiao kiest voor het boksen, de politiek en zijn gezin. Ook het geloof krijgt (weer) een prominente rol in zijn leven. Pacquiao is altijd al streng gelovig geweest, eerst katholiek, later evangelisch christen.
Pacquiao herovert zijn wereldtitel en is thans klaar voor zijn grootste en tevens laatste uitdaging: Floyd Mayweather zijn eerste nederlaag toebrengen.
Morgen op deze site het verhaal van die man: Floyd Mayweather.
Een deel van de beelden bij dit artikel zijn afkomstig uit de documentaire Manny, uitgebracht door Universal.