Ron Jans (l) en Erwin van de Looi poseren in Zeist
NOS Voetbal

Primeur óf prolongatie voor provincieclubs?

Provincieclubs FC Groningen en PEC Zwolle gaan zondagmiddag in de Rotterdamse Kuip de strijd aan om de felbegeerde dennenappel, oftewel de KNVB-beker. Het gretige Groningen hoopt de prijs voor het eerst in de wacht te slepen, PEC Zwolle wil het kunststukje van vorig jaar herhalen.

Het is inmiddels al meer dan een jaar geleden. Toch herinnert iedereen in Zwolle de gebeurtenissen op 20 april van vorig jaar nog als de dag van gisteren. Op die dag werd Ajax in de bekerfinale met 5-1 gedeclasseerd. Voor het eerst in de historie ging de beker mee naar Zwolle.

Dit jaar bewees Zwolle geen eendagsvlieg te zijn in het nationale bekertoernooi. De uitwedstrijden bij VVV Venlo, SC Cambuur en FC Twente werden allemaal tot een goed einde gebracht. Tegen VVV was een nipte zege voldoende, tegen Cambuur was een verlenging noodzakelijk en tegen FC Twente moesten er penalty’s aan te pas komen. Maar alle hordes werden genomen.

De spanning stijgt in bekerstrijd

Mijn vader woont in een verzorgingshuis en wilde dolgraag een nieuwtje vertellen bij de koffie, maar hij moest het lang stilhouden.

Ron Jans

Inspiratievideo

Vorig jaar liet PEC Zwolle-trainer Ron Jans zijn selectie in aanloop naar de eindstrijd met behulp van een video inspireren. Aan die traditie houdt hij vast. "Ik ga uiteraard niets verklappen, maar het is weer iets geniaals. Al win je hierdoor natuurlijk geen wedstrijden", zei Jans, die zijn selectie vorig jaar voor de bekerfinale tegen Ajax verraste met een videoboodschap van familieleden.

Ook dit keer speelt de familie een rol tijdens de bekerfinale, al is het ditmaal zijn eigen familie. Bij titelprolongatie van PEC krijgt de selectie de beker namelijk uitgereikt door Dries Jans, de vader van de trainer.

"Hij is drie weken geleden door Zwolle gevraagd of hij de beker wil uitreiken. Mijn vader woont in een verzorgingshuis en wilde dolgraag een nieuwtje vertellen bij de koffie, maar hij moest het lang stilhouden. Ik ben hartstikke trots. Er is er maar eentje die nóg trotser is en dat is hijzelf."

Waar Jans weet hoe het voelt om de beker in ontvangst te nemen, zal dat voor zijn collega Erwin van de Looi een nieuwe ervaring zijn. "We hebben alle stappen voltooid. Nog één te gaan. Iedereen hunkert naar een prijs", aldus de trainer van FC Groningen, dat in de historie alleen nog maar een titel in de eerstedivisie veroverde. In 1989 werd de bekerfinale met 4-1 kansloos verloren van PSV.

Onze prijzenkast is nog steeds leeg. Alle Groningers hebben heel grote honger naar sportief succes.

Erwin van de Looi

Lege prijzenkast

"Onze prijzenkast is nog steeds leeg. Alle Groningers hebben heel grote honger naar sportief succes. Ik kom zelf niet uit Groningen, maar merk aan alles dat iedereen hunkert naar bekerwinst. Met iets tastbaars naar huis gaan, lijkt me helemaal fantastisch. Ik ben heel trots op waar we mee bezig zijn", aldus Van de Looi, die de beker tijdens het poseren niet wenste aan te raken.

PEC Zwolle kan zondag in De Kuip iets presteren wat alleen Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht de club voordeden: de beker twee keer op rij winnen. Ajax was de laatste club die twee keer op rij de 'dennenappel' pakte, in 2006 en 2007.

"Vorig jaar zeiden we: dit is 'once in a lifetime', maar hier staan we gelukkig weer", zei aanvoerder Bram van Polen, voor wie het ritje naar Zeist voor de verplichte persconferentie inmiddels begint te wennen. “Dit is de mooiste wedstrijd in Nederland om te spelen. Nu staan twee ploegen tegen elkaar die alles op de beker hebben gezet. Het zal 'fifty-fifty' worden."

Dennenappel maakt iets speciaals los

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl