Generaal Breedlove vandaag in het Congres
NOS Nieuws

NAVO-topman vreest Russisch offensief in Oekraïne

Het Russische leger maakt mogelijk gebruik van de recente gevechtspauze in Oost-Oekraïne om een nieuw militair offensief voor te bereiden. Dat heeft NAVO-opperbevelhebber Breedlove gezegd in het Amerikaanse Congres.

Volgens Breedlove zijn er militaire bewegingen die duiden op voorbereidingen voor een offensief. Op vragen van parlementariërs zei hij dat hij niet kan voorspellen wat Rusland gaat doen, maar dat de Russen in het verleden dergelijke situaties wel hebben benut.

De OVSE, die toeziet op het het staakt-het-vuren, zegt dat het de laatste tijd opmerkelijk rustiger is in Oost-Oekraïne.

Volgens Breedlove probeert Rusland de pro-Russische rebellen meer in zijn greep te krijgen en heeft Rusland niet eerder zo veel militairen samengetrokken bij de grens met Oekraïne.

Wapens

De VS geeft Oekraïne geen wapens om zich tegen Rusland te kunnen verdedigen. Volgens Breedlove is het beter om president Poetin op andere manieren uit het veld te slaan. De VS wil bovendien solidair blijven met Europese leiders die fel tegen wapenleveranties aan Oekraïne zijn, zoals bondskanselier Merkel.

Vandaag was er telefonisch overleg over Oost-Oekraïne tussen Poetin, Merkel, en de presidenten Hollande en Porosjenko. Volgens het Kremlin zien ze "enige vooruitgang".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl