ANP

Het Meldpunt Seksueel Misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk gaat morgen dicht. Slachtoffers kunnen er dan niet meer terecht om nieuwe meldingen van misbruik te doen.

Een deel van de Tweede Kamer wilde dat het meldpunt langer open zou blijven, maar volgens minister Van der Steur wordt het tijd om er een punt achter te zetten. "Er werken daar mensen die niet veel meer te doen hebben."

Het meldpunt zal volgens Van der Steur nog zeker een jaar blijven bestaan om bestaande meldingen af te handelen, maar geen nieuwe meldingen meer noteren. Daarna zal het helemaal verdwijnen. 

Slachtoffers die alsnog melding willen doen, kunnen bijvoorbeeld terecht bij slachtoffergroepen. De minister zei dat ook zij moeten kunnen rekenen op hulp en erkenning en in sommige gevallen op een schadevergoeding. 

Schadevergoedingen

Het Meldpunt Seksueel Misbruik bestaat sinds 2011. Sindsdien zijn er ruim 3500 meldingen binnengekomen, met name over misbruik in de jaren vijftig en zestig. Ongeveer de helft is omgezet in een klacht. Er is bijna 18 miljoen euro aan schadevergoedingen uitbetaald. 

De commissie-Deetman, die het seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzocht, constateerde destijds dat er in totaal tussen de 10.000 en 20.000 misbruikslachtoffers zijn. 

Het was eerst de bedoeling dat het meldpunt op 1 juli 2014 zou sluiten. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik vocht die datum aan. De rechter bepaalde in kort geding dat het tot 1 mei 2015 open moest blijven. 

STER reclame