Politie bij de hoofdingang van de NOS op het Mediapark in Hilversum ANP

De NOS en de NPO waren onvoldoende voorbereid op een calamiteit als de gijzeling in het gebouw door Tarik Z. Ook was de zender NPO 1 onnodig lang uit de lucht. Dat is de conclusie van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

De student Tarik Z. drong op 29 januari met een nepwapen het NOS-gebouw binnen, waardoor onder meer het Achtuurjournaal niet doorging.

Volgens het COT hebben de NOS en NPO geïnvesteerd in veiligheid en beveiliging, maar waren ze niet voorbereid op een calamiteit als een gijzeling waarbij zij zelf worden getroffen. "De gebeurtenissen hadden een grote impact op mensen en op het denken over veiligheid en beveiliging."

'Enige tijd niet uitzenden is onvermijdelijk, maar het had korter gekund'

Crisismanagement

Ook is er kritiek op het crisismanagement: "Er was grote betrokkenheid en inzet bij medewerkers, directie en bestuurders, maar er was geen eenduidig beeld van de situatie en mede daardoor geen effectief crisismanagement bij NOS en NPO. Er is een groot deel van de avond geen effectief overleg met de politie tot stand gekomen."

Door de gijzeling was NPO 1 iets meer dan een uur uit de lucht. Het COT noemt zo'n verstoring onder de gegeven omstandigheden onvermijdelijk, maar "de periode dat niet is uitgezonden had kunnen worden beperkt".

'Veiligheid medewerkers centraal'

In reactie op de resultaten zegt algemeen directeur van de NOS Jan de Jong dat het incident met Tarik Z. grote indruk heeft gemaakt op de NOS-medewerkers. "Tot op de dag van vandaag. Hun veiligheid stond voorop en centraal in ons handelen op 29 januari. In de relatief korte periode die de gijzeling duurde had dat de prioriteit. En niets anders."

De Jong noemt het een eerlijk en genuanceerd rapport, dat goed weergeeft wat er die avond is gebeurd. "We gaan samen met de NPO met de aanbevelingen aan de slag.”

"Uitkomsten oppakken"

De voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, Henk Hagoort, zegt dat uit het rapport blijkt dat het onvermijdelijk was dat er enige tijd niet kon worden uitgezonden. "Ons is er alles aan gelegen om dit in de toekomst zoveel als mogelijk te voorkomen. We zijn formeel dan wel geen rampenzender, maar in situaties dat er nieuws moet worden gebracht willen we er juist voor het publiek zijn. We pakken daarom voortvarend de uitkomsten van het onderzoek op.”

Tarik Z. zit vast en moet op 12 mei voor het eerst voor de rechter verschijnen. Dan is de pro-formazitting. De eerste inhoudelijke zittingsdag is op 19 juni. Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

STER reclame