NOS Nieuws

Nederlandse poolonderzoekers vermoedelijk verdronken

Vermissing poolonderzoekers

In het noorden van Canada worden twee Nederlandse poolonderzoekers vermist. Het coördinatiecentrum van de expeditie in Nederland vreest dat het tweetal om het leven is gekomen.

Marc Cornelissen en Philip de Roo vertrokken op 6 april naar het noorden; gisteren werd een noodsignaal ontvangen, waarna vliegtuigen op onderzoek uitgingen.

De piloten zagen op het pakijs een hond die met de Nederlanders was meegelopen. Maar van de Nederlanders was geen spoor te bekennen. Het is warm in het gebied en veel ijs was gebroken, zegt het coördinatiecentrum.

"Wat we aan de sporen denken te zien is dat er een door het ijs is gezakt. Je ziet aan de sporen dat de ander is afgebogen, de slee heeft neergezet en een noodsignaal heeft uitgezonden. Dan zie je het spoor weer lopen naar een plek waar het ijs ook is gebroken."

Volgens het coördinatiecentrum wijst alles erop dat Marc Cornelissen en Philip de Roo in het ijskoude water zijn omgekomen.

Vijf minuten

Volgens het coördinatiecentrum heeft iemand 5 minuten de tijd om zichzelf in het koude water te redden. "Met zulk dun pakijs klim je niet zomaar naar boven. Als je maar vijf minuten hebt, dan kun je proberen het een en ander te doen maar je bent dan al gauw uitgesparteld."

Marc Cornelissen en Philip de Roo hadden een afstand van 400 kilometer afgelegd toen ze verdwenen. Ze onderzochten onderweg de dikte van het ijs om te bekijken wat de invloed van de klimaatverandering is. Satellieten kunnen nooit een volledig beeld daarvan geven, vandaar dat zo'n expeditie nodig was, zegt het coördinatiecentrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl