NOS Nieuws

Anonieme berichten-app Secret trekt stekker eruit

Na ruim een jaar valt het doek voor de app Secret, die met enige hype werd gelanceerd. De geheime-berichtenapp werd steeds minder gebruikt en kwam ook steeds vaker om de verkeerde redenen in het nieuws.

Gebruikers van Secret vinden het jammer dat de app stopt

Secret was bedoeld als een soort gemaskerd bal. Iedereen kon er geheime gedachten, ideeën en wensen kwijt. Anderen konden hooguit zien dat het bericht afkomstig was van een bekende, maar niet van wie precies. Vrienden konden - ook weer anoniem - op het bericht reageren.

Een mede-oprichter van Secret, David Byttow, hoopte dat mensen op die manier zichzelf konden zijn en bijvoorbeeld open konden praten over problemen als alcoholisme of depressies. Hij was niet de enige: Byttow wist 35 miljoen dollar aan investeringen achter zich te krijgen.

Secret past niet bij de visie die ik had toen ik het bedrijf begon.

Mede-oprichter David Byttow

Maar het liep niet zoals verwacht. Secret werd meer en meer een plek voor roddels en geruchten. Het werd nog erger toen ook tieners met de app aan de haal gingen. Secret stelde scholieren in staat om meedogenloos af te rekenen met minder populaire klasgenoten.

Regelmatig verschenen er (bijna-)naaktfoto's in de app die oorspronkelijk maar voor één ontvanger waren bedoeld. Sommige scholen besloten ouders te waarschuwen voor Secret.

Byttow heeft de app inmiddels laten verwijderen uit Apple's App Store en Google Play. Hij belooft dat de geheimen die de app heeft verzameld binnenkort worden vernietigd.

Het genre van apps waar mensen hun diepste geheimen in kwijt kunnen is niet dood. Met Secrets grootste concurrent, Whisper, gaat het goed. De app zegt tien miljoen gebruikers te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl