Jean Nidetch op een foto uit de jaren 60
NOS Nieuws

Oprichtster Weight Watchers overleden

Jean Nidetch, de oprichtster en bedenkster van het afvalprogramma Weight Watchers, is overleden. Nidetch werd 91 jaar en stierf een natuurlijke dood, melden Amerikaanse media.

Nidetch was tot haar veertigste veel te dik. Dat bracht haar begin jaren 60 op het idee van de Weight Watchers. Ze ging ervan uit dat naast een streng dieet, ook fysieke activiteit en persoonlijke verantwoordelijkheid van belang waren voor het blijvend verliezen van gewicht.

Nidetch' filosofie was dat mensen die willen afvallen, net als mensen die willen afkicken van een verslaving, een persoonlijke coach konden gebruiken. Ze bedacht een puntensysteem en ontwikkelde een programma dat in groepsverband gevolgd kan worden.

Bijeenkomsten

De eerste bijeenkomsten waren in haar appartement in New York, maar in 1963 was de belangstelling al groot genoeg om de bijeenkomsten buiten de deur te organiseren. Tegenwoordig zijn er wereldwijd meer dan 35.000 bijeenkomsten per jaar.

Weight Watchers werd in 1978 overgenomen door Heinz en later door de Artal-groep in Luxemburg. Het bedrijf verkoopt tegenwoordig ook maaltijden en producten.

Toen Nidetch' programma aan populariteit won, werd ze zelf een rijke beroemdheid. Haar programma heeft haar zelf in ieder geval geholpen op gewicht te blijven; sinds 1962 woog Jean Nidetch nooit meer dan 68 kilo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl