NS-dochter Abellio rijdt ook in Schotland Abellio

Limburg wil ov-contract Abellio intrekken

time icon

De provincie Limburg wil af van de afspraken met NS-dochter Abellio over het openbaar vervoer in de periode 2016-2031. Gedeputeerde Van der Broeck laat uitzoeken of de concessie kan worden ingetrokken.

Eerder dit jaar won Abellio de concessie voor het ov in Limburg, maar gisteren werd bekend dat het bedrijf zich bij de aanbestedingsprocedure schuldig heeft gemaakt aan bedrijfsspionage. Een oud-directeur van concurrent Veolia speelde informatie door.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'We gaan er de komende weken op studeren'

Volgens Van der Broeck zijn er als de concessie wordt ingetrokken twee scenario's. In het eerste gaat de gunning naar Arriva, de nummer twee in de vorige aanbesteding. De andere variant is dat de volledige aanbesteding wordt overgedaan. Op 26 mei bepaalt de provincie welk scenario het wordt. 

Het is nog onduidelijk of Abellio opnieuw mag meedoen als er een nieuwe aanbesteding komt, al is het de vraag of het bedrijf zich een tweede keer zou inschrijven. Desgevraagd wil een NS-woordvoerder daar niet op vooruitlopen. Wel zegt hij dat het bedrijf de beslissing van de provincie zal respecteren, hoe die ook uitvalt.

Concurrenten

Arriva wil nog niet inhoudelijk reageren op de mededeling van Van der Broeck. Het bedrijf zegt dat het zich beraadt op volgende stappen.

Volgens Veolia, dat bij de vorige procedure een ongeldige aanvraag indiende, is er maar één scenario: een nieuwe aanbesteding. Als die er niet komt en Arriva de concessie krijgt toegewezen, zal Veolia dat aanvechten, zegt een woordvoerder.

STER Reclame