Durfinvesteerders verliezen aan afvalreus
Durfinvesteerders KKR en CVC hebben afvalverwerker Van Gansewinkel van de hand gedaan aan een groep schuldeisers. In ruil daarvoor zijn de schulden met 60 procent verlaagd. Daarmee hebben de investeerders een fors verlies moeten nemen.
Door de deal wordt de schuld van het bedrijf verlaagd van 809 miljoen euro naar 320 miljoen euro. "Daarmee wordt er een stabiele basis gelegd voor de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf," zo laat Van Gansewinkel weten. De schuldeisers die nu eigenaar zijn van Van Gansewinkel zijn een aantal financiële instellingen.
Schulden
Van Gansewinkel werd in 2007 gekocht door private-equitybedrijven KKR en CVC voor 2,2 miljard euro. Daarvan was 1,8 miljard euro geleend bij de banken. Het bedrijf kwam al snel daarna in zwaar weer en werd afgeslankt. Door de crisis vielen de afvalstromen tegen waardoor er minder werk was. De zware concurrentie op de afval- en recyclingmarkt en de hoge schulden maakten het voor Van Gansewinkel erg lastig.
Nu de schulden zijn verlaagd, wil Van Gansewinkel weer gaan investeren. De nieuwe aandeelhouders laten weten dat ze het huidige management en het beleid volledig steunen.
Vorig jaar daalde de omzet van de afvalverwerker met 40 miljoen euro naar 962 miljoen euro en zakte door afschrijvingen van bijna een half miljard diep in de rode cijfers. Het nettoverlies kwam uit op 549 miljoen euro.
Sprinkhanen
De slechte financiële situatie bij Van Gansewinkel, waar 5300 mensen werken, droeg de afgelopen jaren bij aan de discussie over de handelwijze van durfinvesteerders.
Private-equitybedrijven en hedgefondsen worden soms beschuldigd van sprinkhanengedrag, omdat ze bedrijven diep in de schulden steken met leningen en zichzelf verrijken door de goedlopende onderdelen weer te verkopen en te cashen. Na een aantal jaar wordt het bedrijf achtergelaten met grote schulden.
Bestaande regelgeving zou nog niet voldoende zijn om excessen te voorkomen. Op initiatief van de PvdA is er vandaag een bijeenkomst in Den Haag waar gesproken wordt over de rol van private-equitybedrijven in het bedrijfsleven.