In het consulaat wordt van alles bedacht om de slachtoffers in Nepal te helpen
NOS Nieuws

Nepalezen in Nederland willen doen wat ze kunnen

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

In een statig Amsterdams grachtenpand zit het Nepalese consulaat. Hier komen Nederlandse Nepalezen bij elkaar om onder leiding van consul-generaal Cas de Stoppelaar hulpacties op touw te zetten.

"Er zijn allerlei ideeën, mensen proberen van alles voor hun achterban te doen", zegt De Stoppelaar. "We proberen dat een beetje te bundelen en te coördineren. Nepal heeft een heleboel uitstekende eigenschappen en Nepalezen zijn aardige mensen. Maar samenwerken is niet hun sterkste punt."

Ontroerend

Gisteren was er een grote bijeenkomst met dertig Nepalezen; het consulaat beslaat niet meer dan één kamer en die was helemaal vol. "We hielden een minuut stilte, het was heel ontroerend", zegt De Stoppelaar.

Iedereen heeft zijn verhaal over de familie in Nepal. Zoals Fanindra Panda. "Mijn huis, 150 kilometer van Kathmandu, ligt helemaal plat. Gelukkig waren mijn ouders niet thuis en met hen gaat het goed."

In het dorp van Panda zijn vier huizen ingestort. "Maar iets verderop ligt 90 procent plat."

Wat kan je vanuit een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht doen? Er wordt een wake georganiseerd. Misschien ook een benefiet-avond met eten, zang en dans.

Volgens de consul lopen Nepalezen in Nederland over van de plannen, maar wil iedereen ook graag eerst de eigen familie helpen van wie de huizen vaak zijn ingestort.

Zoeken in een puinhoop bij Kathmandu

Corruptie

Er zijn veel problemen, zoals een inefficiënt overheidsapparaat. Shree Pandey, die kleding uit Nepal naar Nederland exporteert, weet daar alles van. "Toen ik elf jaar was, werd begonnen met een weg naar mijn dorp. Ik ben nu 35 jaar en de weg is nog steeds niet af."

Ook lopen Nepalezen aan tegen corruptie. "Je moet soms een ambtenaar geld geven om iets gedaan te krijgen", zegt Pandey.

Komt hulpgeld dan wel goed terecht? De Stoppelaar: "Corruptie is nu niet aan de orde. De aardbeving heeft de Nepalezen bij elkaar gebracht. Iedereen is serieus en wil elkaar helpen."​

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl