Kinderen in een kinderdagverblijf
NOS Nieuws

124 mensen weg na screening crèches

In anderhalf jaar tijd zijn 124 mensen geweerd uit de kinderopvang en uit peuterspeelzalen, omdat in een screening bezwaren tegen hen naar voren waren gekomen. Volgens minister Asscher blijkt hieruit dat continue screening bijdraagt aan een veiliger omgeving van kinderen in de opvang.

Sinds de Amsterdamse zedenzaak zijn de regels aangescherpt. Gegevensbestanden van bijvoorbeeld het UWV, de Kamers van Koophandel en de gemeentelijke basisadministratie zijn gekoppeld en door continue screening kunnen makkelijker mensen worden geweerd.

Signaal

Tussen 1 maart 2013 en 1 oktober 2014 is over 124 mensen een 'signaal' over hun achtergrond uitgegaan. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie de betrokkenen verdacht van zeden-, gewelds- of drugsdelicten. In bijna alle gevallen heeft dat ertoe geleid dat de betrokkene niet meer in de kinderopvang werkt of niet meer aanwezig is op de opvanglocatie. In het laatste geval gaat het bijvoorbeeld om huisgenoten van een gastouder.

Het kabinet wil de regels nog verder aanscherpen. Asscher wijst erop dat gegevensbestanden niet altijd volledig en actueel zijn en stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers komen er vaak niet in voor. Deze groep moet wel elke twee jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen, maar Asscher vindt dat niet genoeg. Er komt een nieuw personenregister om ook deze groep continu te kunnen screenen.

Volgens Asscher is het voordeel van dat systeem dat dagelijks wordt gecontroleerd op strafbare feiten die belemmerend zijn bij het werken met kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl