NOS Nieuws

Vitaminemaker DSM ziet omzet stijgen en winst dalen

Chemie- en vitamineconcern DSM heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de omzet zien stijgen, maar de winst is omgeslagen in een verlies. De producent van speciale chemische producten, vitamines en voedingsingrediënten boekte omzetgroei bij de diervoeding, maar had last van lagere prijzen in de vitamine E-markt. Ook de resultaten bij speciale voeding vielen tegen.

De omzet kwam uit op 1,9 miljard euro, een stijging met 11 procent ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst van 81 miljoen euro vorig jaar is omgeslagen in een verlies van 70 miljoen euro. In maart verkocht DSM de grondstoffenproductie voor nylons en plastics en heeft daar 137 miljoen euro op moeten afschrijven.

In tegenstelling tot voorgaande kwartalen pakt de goedkopere euro gunstig uit.

Kogelwerend

Het meeste geld verdient het bedrijf uit Heerlen met ingrediënten voor voedingsmiddelen, waaronder vitamines en onverzadigde vetzuren, zoals omega-3. DSM is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste vitaminefabrikant ter wereld.

Met de verkoop van de polymerentak en composietenproductie heeft DSM afscheid genomen van de basischemie. Het bedrijf legt zich nu toe op hoogwaardige voeding, vitaminen en op speciale materialen, zoals lijm en kogelwerende vesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl