De grote grijze Heinkel-bommenwerper. Van hetzelfde type als de vliegtuigen die op 14 mei een half uur lang bommen op Rotterdam gooiden
NOS Nieuws

Duitse bommenwerper op Rotterdamse expositie

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

Dreigend hangt hij in de grote Onderzeebootloods in Rotterdam: de grote grijze Heinkel-bommenwerper. Hij is van hetzelfde type als de vliegtuigen die op 14 mei 1940 een half uur lang bommen op de stad gooiden.

Aan visdraadjes bungelen de relatief kleine nepbommen eronder. Door de glazen koepel kun je zien waar de Duitse militairen zaten die de binnenstad 75 jaar geleden onder vuur namen.

Het is de eerste tentoonstelling over dit onderwerp waarbij is samengewerkt met de Duitsers. Het verhaal over de eerste vijf dagen van de oorlog is samengesteld door Museum Rotterdam, het Stadsarchief en het militair historisch museum in Berlijn. Te zien en horen zijn de verhalen van Rotterdamse slachtoffers, Duitse soldaten en militair deskundigen.

Er komen veel nabestaanden naar de expositie

Geen controverse

Het topstuk van de tentoonstelling 'De Aanval' moet geen haat opwekken, maar voor verbinding zorgen. "Als je echt een verzoening met de Duitsers wilt, moet je ook heel pijnlijke dingen onder ogen kunnen zien. Zoals die Heinkel-bommenwerper die in alles de verwoesting van Rotterdam symboliseert", zegt directeur Paul van der Laar van het Museum Rotterdam.

Volgens de samenstellers heeft de tentoonstelling van de bommenwerper nog geen heftige reacties teweeggebracht. Vandaag komen 1200 mensen naar de officiële opening, onder wie ook veel nabestaanden van de 850 slachtoffers.

Medewerkers van het militair historisch museum in Berlijn zijn enthousiast over de samenwerking met de Nederlanders. "Je kunt op onderdelen van mening verschillen. Er kan over gediscussieerd worden. Maar het belangrijkste is dat we met elkaar praten en ervan leren voor de toekomst", zegt conservator Daniel Schmiedke.

In Rotterdam opent vandaag een bijzondere tentoonstelling over het Duitse bombardement, bijna 75 jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl