NOS Sport

Bonden: Nederland kandidaat voor Europese Spelen

Sportbonden akkoord met Europese Spelen

Een meerderheid van de aangesloten sportbonden heeft NOC*NSF groen licht gegeven Nederland kandidaat te stellen voor de Europese Spelen in 2019. De bonden en het bestuur van de sportkoepel kwamen dinsdagavond in een extra algemene vergadering bijeen om de kandidatuur te bespreken.

Bij de schriftelijke stemming, waarbij 34 van de 76 sportbonden aanwezig waren, was de uitslag 155 stemmen voor en 14 stemmen tegen. Belangrijke voorwaarden zijn wel dat er definitieve zekerheid moet zijn over de financiering en dat het een volwaardig topsportevenement wordt.

De Europese Spelen worden deze zomer voor het eerst gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Daar staan tussen 12 en 28 juni twintig sporten op het programma, waaronder zwemmen, atletiek, judo en wielrennen. Nederland vaardigt een grote ploeg af.

Als de sportbonden zich dinsdagavond tegen het plan van de kandidatuur hadden uitgesproken, had NOC*NSF een streep gezet door het project. Nederland is het enige land dat kenbaar heeft gemaakt de Europese Spelen in 2019 te willen organiseren.

Sportbonden stemmen voor plan Europese Spelen.

Kostenplaatje

NOC*NSF denkt het evenement voor 125 miljoen euro te kunnen organiseren. In het plan wordt gebruik gemaakt van bestaande stadions. Het geld moet worden opgebracht door het Rijk, de provincies, de grote steden en sponsoren. Mocht het evenement in Nederland worden gehouden, komen er maximaal vijftien sporten op het programma.

Enkele bonden maakten zich zorgen over de financiële dekking van het plan. NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis gaf aan dat de komende tijd de uitwerking van de financiële garanties prioriteit heeft. "Die uitwerking moet positief uitvallen", gaf Bolhuis duidelijk aan.

Utrecht en Rotterdam

Utrecht en Rotterdam hebben al aangegeven geen trek te hebben in het evenement vanwege de hoge kosten die ermee zijn gemoeid. Minister Schippers van VWS staat in principe positief tegenover het evenement, maar heeft nog geen definitieve steun uitgesproken. Donderdag zit NOC*NSF om de tafel met de minister.

Het Europees Olympisch Comité (EOC) beslist half mei waar de tweede editie van de Europese Spelen in 2019 worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl