Veolia-bus in Limburg
NOS Nieuws

'Veolia-directeur bood gigabytes aan informatie aan'

De spil in het schandaal rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg blijkt de voormalige directeur concessies van Veolia te zijn. Uit een rapport van de NS blijkt dat hij gigabytes aan informatie aanbood toen hij overstapte naar NS-dochter Qbuzz.

In het rapport wordt de directeur 'medewerker X' genoemd. Hij werkte samen met voormalig algemeen directeur Leon Struijk van Qbuzz/Abellio. In het onderzoeksrapport naar de kwestie staan veel details over hun samenwerking en onderlinge afspraken om de pikante overstap te beklinken.

De oud-Veolia-directeur speelde onder meer documenten over ziekteverzuim en vestigingscontracten door aan Struijk. In een mail zei de ex-directeur dat er "nog veel meer informatie" was. "Dat zijn gigabytes. Die krijg je wel op een usb-stick", schreef hij aan Struijk.

Non-concurrentiebeding

Het contact tussen Qbuzz en de voormalige Veolia-directeur komt tot stand als Qbuzz-moeder Abellio een bod voor de ov-concessie in Limburg voorbereidt. Veolia verzorgt nu nog het openbaar vervoer in Limburg. Abellio, dat inmiddels de concessie voor 2016-2031 heeft gewonnen, had grote belangstelling voor de "regionale kennis" van de Veolia-directeur. Die had op zijn beurt belangstelling voor een baan bij Qbuzz.

Maar er was een probleem: de ex-directeur had een non-concurrentiebeding. In zijn contract met Veolia was afgesproken dat hij één jaar niet voor een concurrent mocht werken. Deed hij dat toch, stond daar een boete op van "5000 euro voor iedere dag dat de schending duurt".

Boete omzeilen

Het Veolia-contract bood volgens Struijk ook gelijk een oplossing: er was een vormfout gemaakt en daarom stond de geldigheid van het contract op losse schroeven. Struijk keek volgens het rapport naar "manieren om het non-concurrentiebeding te omzeilen".

In een mail aan de juridische afdeling van moederbedrijf NS vraagt Struijk een jurist: "Houdt naar jouw mening het boetebeding stand?" Via via krijgt Struijk te horen dat het contract waarschijnlijk geldig is. Een externe advocaat adviseert om eventuele werkzaamheden van de man voor Qbuzz "niet al te zichtbaar" te verrichten.

De ex-directeur was tot 1 mei 2014 in dienst bij Veolia. Daarna kwam hij in dienst van een extern adviesbureau, dat weer zaken deed met Qbuzz. De offerte van dat bedrijf aan Qbuzz behelsde een bedrag van 207.000 euro: precies de loonkosten van de ex-directeur.

Informatie doorsluizen

Op 1 mei 2015 zou de man worden aangesteld door Qbuzz en regiodirecteur in Amersfoort worden. Maar al voor zijn vertrek bij Veolia, en dus ruim een jaar voor de formele overstap naar Qbuzz, had de man al een e-mailadres en een telefoon van die vervoerder. Het e-mailadres stond wel op een andere naam.

Volgens het rapport (.pdf) speelde hij voor 1 mei 2014 al "op verzoek en op eigen initiatief" informatie van Veolia door naar Struijk. Ook kreeg hij in die periode vragenlijsten van Struijk. Die werden onder meer bij een ontmoeting in februari in Bunnik doorgenomen. Na 1 mei ging het delen van informatie verder.

Wat in het rapport niet duidelijk wordt, is in hoeverre de NS-top bekend was met de Limburgse constructie. Struijk zegt dat de ex-Veolia-directeur zijn werkzaamheden verrichtte op voordracht van de NS. "De hoogste leiding van NS was volledig op de hoogte van de inzet van deze medewerker tijdens de aanbesteding", zegt hij. Maar volgens het rapport zijn er "geen aanwijzingen dat de raad van bestuur van NS hiermee bekend was".

'Veolia-directeur bood aan informatie aan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl