Vreugde op Bevrijdingsdag
NOS Nieuws

Zo beleefden zij de Bevrijding 70 jaar geleden

"We stookten een vreugdevuur en zongen vaderlandse liederen." Arie Lels herinnert zich nog levendig hoe hij op 5 mei 1945 de Bevrijding meemaakte in Alblasserdam. Philip Idenburg uit Leidschendam zegt: "Het was de mooiste tijd van mijn leven."

Maar er was ook angst. "Ik was bang dat de Duitsers zouden terugkomen", herinnert Greet Kuik-Lamberts zich van de dagen rond de Bevrijding van Zuidlaren.

Interactieve kaart

Het is een greep uit de tientallen inzendingen die de NOS binnenkreeg na een oproep om herinneringen aan de Bevrijding zeventig jaar geleden in te sturen. Deze bevrijdingsverhalen zijn nu te bekijken en beluisteren op een interactieve kaart.

Ook zijn daar historische beelden te bekijken van de Bevrijding in Nederland. Beelden van feestvierende mensen die op tanks klimmen, bevrijders die kinderen trakteren op chocolade, maar ook NSB'ers en 'moffenmeiden' die worden afgevoerd.

De NOS besteedt op 5 mei veel aandacht aan de Bevrijding van Nederland, zeventig jaar geleden. In het programma De Meidagen, van 18.20 – 19.55 op NPO 1 en NOS.nl, wordt uitgebreid teruggeblikt op de bewogen dagen rond de bevrijding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl