Mensen doorzoeken het puin in Kathmandu
NOS Nieuws

'Mogelijk 10.000 doden in Nepal'

Het dodental door de aardbeving in Nepal kan oplopen tot 10.000. Dat zegt de Nepalese premier Koirala in een interview met het Britse persbureau Reuters.

Er zijn tot nu toe 4349 lichamen geborgen. Ruim 8500 mensen raakten gewond bij de verwoestende aardbeving.

Medicijnen

Premier Koirala heeft het buitenland opnieuw om hulp gevraagd. Hij wil met name meer tenten en medicijnen.

Correspondent Joeri Boom in de Nepalese hoofdstad Kathmandu merkt dat de artsen in het rampgebied dringend behoefte hebben aan medische spullen. "De artsen zeggen tegen me: we hebben elektriciteit en generatoren, stuur ons dat niet. De artsen hebben hier vooral behoefte aan basiszaken als injectienaalden en infusen."

Intussen wordt op veel plekken in Kathmandu gezocht naar slachtoffers onder het puin. Ook een Nederlands team zoekt mee.

Reddingswerkers komen wel in wrange situaties, merkt Boom. "Ik kwam gisteravond een meisje tegen bij een ingestort hotel", vertelt hij. "Onder het puin lag haar oom. Ze wist zeker dat ze hem had horen steunen, dus dat hij nog leefde. Reddingswerkers kwamen kijken, maar een straat verderop lagen meer levenden onder het puin, dus ze maakten een dramatische keuze en gingen eerst daar aan de slag."

Ook al zijn er volgens Boom veel reddingsteams in Kathmandu, er zijn zo veel gebouwen ingestort dat het zoeken nog lange tijd gaat duren. En in veel gebieden buiten Kathmandu moet de noodhulp nog op gang komen.

'Er is daar helemaal niets'
"Mijn oom ligt daar nog"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl