NOS Nieuws

Republikeinen 'dik tevreden' met Koningsdag

Republikeinen tussen Orangisten in Dordrecht

Koningsdag in Dordrecht was een feest en daar hebben de acht demonstranten van het Nieuw Republikeins Genootschap niets aan kunnen veranderen. Hier en daar was een protestbord te zien met daarop de tekst 'Leve de Republiek Nederland', maar dat kon de pret niet drukken.

Toch is voorzitter Anjo Clement dik tevreden over het optreden van het genootschap vandaag: "We zijn een paar keer duidelijk in beeld geweest, we hebben aandacht gekregen in de pers", zei hij tegen presentator Tijs van den Brink in het radioprogramma Dit is De Dag.

"Op NPO1, in de NRC, de Volkskrant en het AD hebben we duidelijk de mogelijkheid gehad om onze boodschap uit te dragen. En ook vandaag op tv zijn er in de live-uitzending beelden geweest van ons, inclusief een interview."

Als ik dat zo hoor, denk ik: de revolutie is nog niet echt aanstaande.

Presentator Tijs van den Brink

Een van de republikeinen vertelde eerder op de dag al dat ze bewust niet in een groep stonden. "Dan is het een demonstratie en daar zijn heel strenge regels voor. Dat is ook wel terecht want als je met een groep bent, dan blokkeer je het verkeer. Ik kan me voorstellen dat dat last geeft."

Van den Brink confronteerde Clement met dat interview en merkte op: "Als ik dat zo hoor, denk ik: de revolutie is nog niet echt aanstaande." Volgens Clement is het voor het genootschap heel moeilijk om op te boksen tegen de Rijksvoorlichtingsdienst en de Oranje-commercie. "Desondanks zijn we zichtbaar geweest, vooraf, tijdens en na afloop, en daar zijn we dik tevreden mee."

"Dat is precies wat we tien jaar geleden voor onmogelijk hadden gehouden", voegde Clement daaraan toe.

Volgens de voorzitter is het Republikeins Genootschap aan het groeien. "In de laatste twee jaar zijn we drie keer zo groot geworden. Dat heeft te maken met het feit dat wij een fatsoenlijke club zijn die met argumenten fatsoenlijke acties organiseert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl