NOS Nieuws

'Kaasmaker mag niet in Duitse handen vallen'

Zuivelbedrijven willen voorkomen dat een grote Nederlandse kaasmaker in handen komt van een Duits bedrijf. Ze vrezen dat de identiteit van de Nederlandse kaas verloren gaat.

Het Drentse DOC Kaas wil samengaan met DMK uit Duitsland. De aangesloten melkveehouders stemmen binnenkort over die fusie. De zuivelindustrie wil ze een alternatief bieden en komt met een plan om de kaasmaker Nederlands te houden.

Teunis Sterk, voorzitter van DeltaMilk uit Bleskensgraaf, is een van de initiatiefnemers van dat plan. Hij maakt zich zorgen over het imago van de Nederlandse kaassector. "De Nederlandse kaas gaat voor een groot deel naar het buitenland. Als je in China vertelt dat de eigenaar Duits is, dan is dat niet zuiver."

Ook vreest de zuivelindustrie dat de melkprijzen in Nederland na de overname dalen. In Duitsland zijn de melkprijzen een paar cent per liter lager dan in Nederland. "Als DOC in Duitse handen valt, trekt dat de melkprijs in heel Nederland naar beneden", zegt Sterk.

De Nederlandse zuivelindustrie hoopt binnenkort een alternatief plan klaar te hebben. Ze onderzoeken deze week welke bedrijven daaraan mee willen werken.

Sterk hoopt dat dit plan melkveehouders overtuigt tegen de fusie te stemmen.

Verborgen agenda

DOC Kaas vindt de kritiek onzin. "We blijven een coöperatie met Nederlandse boeren, met Nederlandse melk en daar maken we Nederlandse kaas van", zegt een woordvoerder.

Het bedrijf denkt dat de zuivelbedrijven die kritiek hebben op de fusie een verborgen agenda hebben. "Ze willen meer melk en wij zitten in hun gebied. Ze proberen op deze manier melkveehouders bij ons weg te halen en naar hen toe te trekken."

Deze week praat DOC Kaas op verschillende bijeenkomsten met melkveehouders om ze te overtuigen van het nut van de fusie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl