President Nazarbajev EPA

De presidentsverkiezingen in Kazachstan zijn opnieuw gewonnen door zittend president Noersoeltan Nazarbajev. Volgens een voorlopige uitslag kreeg hij 97,7 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen, in 2011, kwam Nazarbajev niet verder dan 95,5 procent van de stemmen.

De 74-jarige president had nauwelijks tegenstand. De twee tegenkandidaten staan bekend als loyale aanhangers van de regering. In de staatsmedia wordt Nazarbajev al jaren als een held vereerd.

Stabiliteit

De president voerde campagne met de belofte voor meer economische en sociale stabiliteit. Het olierijke land heeft veel last van de lage olieprijzen. Daarnaast is door de waardedaling van de Russische roebel de import uit Rusland toegenomen, wat ten koste ging van de productie en werkgelegenheid in Kazachstan zelf.

President Nazarbajev is sinds 1989 aan de macht. Kazachstan hoorde toen nog bij de Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie werd Kazachstan onafhankelijk. Het land onderhoudt nog steeds goede banden met Moskou, maar ook met China, de VS en de EU. 

STER reclame