NOS Nieuws

Bevrijding kamp Anne Frank herdacht

Herdenking Bergen Belsen

Bij het Duitse Celle is de bevrijding herdacht van het concentratiekamp Bergen-Belsen, zeventig jaar geleden. In dit kamp kwamen meer dan 70.000 mensen om het leven, onder wie zijn beroemdste slachtoffer Anne Frank.

Bij de herdenking waren ongeveer duizend mensen aanwezig. Ook negentig overlevenden woonden de herdenking bij. De aanwezigen werden toegesproken door de Duitse president Joachim Gauck.

'Onmetelijke schuld'

Hij sprak over de "onmetelijke schuld" van het Duitse volk. "Plaatsen als Bergen-Belsen, Buchenwald of Dachau zijn symbolen van de politieke, morele, culturele en humanitaire catastrofe, waar het Derde Rijk toe geleid heeft", sprak Gauck.

Gauck bedankte de Britse militairen die het kamp hebben bevrijd. "De Britse soldaten waren boodschappers van een democratische cultuur, die niet op wraak van de vijand uit waren, maar op het opnieuw vestigen van recht en menselijke waarden in Duitsland."

Joods Wereldcongres

Bij de herdenking waren ook toespraken van de minister-president van de deelstaat Nedersaksen, Stephan Weil, en van de voorzitter van het Joods Wereldcongres Ronald Lauder. Zij spraken over racisme, rechts-extremisme en antisemitisme dat weer de kop opsteekt. "We mogen dat niet accepteren en overgaan tot de orde van de dag", zei Weil.

Concentratiekamp Bergen-Belsen werd half april door de Britten bevrijd. Op dat moment waren er nog ongeveer 60.000 gevangenen in het kamp. Nog in de laatste drie maanden voor de bevrijding kwamen 35.000 mensen om het leven. Onder hen waren ook Anne Frank en haar zus Margot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl