NOS NieuwsAangepast

Overleg met Iran over kernprogramma

Voor het eerst in meer dan een jaar praat Iran met de grote mogendheden over zijn nucleaire programma. De verwachtingen van het tweedaagse overleg in Genève zijn laag: vermoedelijk wordt hooguit afgesproken om later verder te praten.

Het vorige overleg, in oktober vorig jaar, leek te leiden tot een doorbraak. Afgesproken werd dat Iran zijn uranium in Rusland zou laten verrijken, maar later stelde Iran allerlei aanvullende voorwaarden.

In februari begon Iran daarop met het verrijken van uranium tot een splijtbaar gehalte van 20 procent. Daarmee kunnen atoombommen gemaakt worden. Iran zei het te gebruiken voor energiewinning.

Sinds het laatste overleg van vorig jaar is het wantrouwen tussen vooral de VS en Iran alleen maar toegenomen. Gisteren maakte Iran bekend dat het inmiddels zelf uranium kan winnen. De mededeling werd gezien als het openingssalvo voor de nieuwe ronde onderhandelingen.

'Wij gaan door'

De vice-president van Iran zei dat het niet uitmaakt of er sancties opgelegd worden tijdens het overleg in Genève. "Wij gaan door met ons nucleaire programma en ze zullen zien dat Iran in de toekomst nog grotere prestaties zal verrichten", zei Ali Akbar Salehi.

De VS zegt zich bij de besprekingen van vandaag en morgen krachtig te gaan opstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl