NOS Wielrennen

Valverde wint ook Luik-Bastenaken-Luik

Valverde wint 101ste Luik-Bastenaken-Luik

Alejandro Valverde heeft voor de derde keer Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spaanse renner van Movistar kwam in een natte finale na een eindsprint als eerste over de finish in de laatste voorjaarsklassieker van het seizoen, voor de Fransman Julian Alaphilippe (Etixx-Quik Step) en landgenoot Joaquim Rodriguez (Katjoesja).

Woensdag was Valverde ook al de beste in de semi-klassieker Waalse Pijl.

De toptien van Luik-Bastenaken-Luik

Om half elf uur begon het peloton, met daarin 21 Nederlanders, aan de 101ste aflevering van Luik-Bastenaken-Luik. 253 kilometer lang en met tien pittige hellingen, waaronder de Saint-Nicolas op 5 kilometer van de finishlijn. Pas na een uur rijden in de regen lukte het een groep van acht renners, onder wie Nederlander Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), een gaatje te slaan.

Grote valpartij

Nadat zij met nog 75 kilometer voor de wielen waren ingelopen, sprongen Esteban Chaves en het Astana-koppel Michele Scarponi en Tanel Kangert weg. Onder anderen Wilco Kelderman, Tom-Jelte Slagter, Simon Gerrans en Alaphilippe gingen onderuit bij een grote valpartij, maar zij konden hun weg wel weer vervolgen. Gerrans, de winnaar van vorig jaar, viel later nog eens.

Leven in de brouwerij

Pas nadat Scarponi en Kangert waren ingelopen op 20 kilometer van de meet, net voor de Côte de la-Roche-aux-Faucons, de negende en voorlaatste helling, kwam er leven in de brouwerij, althans bij de favorieten.

Roman Kreuziger, in 2013 winnaar van de Amstel Gold Race en vorig jaar zevende in Luik, ging op de pedalen staan en kreeg Giampaolo Caruso en Jakob Fuglsang met zich mee. Zij sloegen een op het oog hoopvol gat, maar de andere favorieten haakten aan op de laatste helling van de dag, de Saint-Nicolas.

Vijf slopende kilometers

De vijf slopende kilometers tot aan de streep eisten al snel slachtoffers onder de favorieten, onder wie wereldkampioen en Amstel Gold Race-winnaar Michal Kwiatkowski en de winnaar van 2011 in Luik, Philippe Gilbert.

Met nog een paar honderd meter te gaan sprong Moreno, de meesterknecht van Rodriguez, weg. Valverde aarzelde even, bang dat hij zijn rivaal Rodriguez in een zetel naar de finish zou loodsen.

Derde zege in Luik

Moreno leek te gaan profiteren van het gepoker, maar Valverde, met Rodríguez in zijn wiel, haalde hem toch nog terug. Een achttal renners haakte ook nog aan, maar niemand had een antwoord op de sprint van de 35-jarige Valverde, die woensdag ook al de Waalse Pijl had gewonnen. In Luik zegevierde hij (na 2006 en 2008) voor de derde keer.

Alaphilippe werd tweede, Rodríguez derde, Moreno tiende. De beste Nederlander was Pieter Weening. De Orica-renner eindigde als veertiende.

Alejandro Valverde gaat aan kop in het WorldTour-klassement.
Alejandro Valverde wint Luik-Bastenaken-Luik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl