Hermann Göring bij zijn proces in 1945
NOS Nieuws

Dochter Göring krijgt erfenis niet terug

De dochter van nazi-leider Hermann Göring krijgt haar erfenis niet terug. Het parlement van de deelstaat Beieren heeft een verzoek daarvoor afgewezen.

Beieren onterfde Edda Göring in 1948, twee jaar nadat haar vader zelfmoord had gepleegd vlak voordat hij zou worden terechtgesteld. Ze zegt dat de onteigening illegaal was, omdat die zo laat na de dood van haar vader plaatsvond.

Edda hoefde van Beieren niet haar hele erfenis terug, maar vroeg om een aanvullend pensioen. Hoeveel ze vroeg is niet bekendgemaakt.

Afgewezen

De claim werd al snel afgewezen, met een verwijzing naar het akkoord waarmee Duitsland in 1990 werd herenigd, het twee-plus-vierakkoord. Daarin bepaalden de beide Duitslanden samen met de vier voormalige geallieerden dat er geen compensatieclaims over de Tweede Wereldoorlog meer zouden worden behandeld.

Het is niet bekend waarom Edda Göring nu, zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, met de claim kwam. Opmerkelijk genoeg werd deze week ook bekend dat de erfgenamen van Goebbels geld willen zien voor het gebruik van citaten van Hitlers propagandachef.

Schilderij

Edda werd in 1938 geboren. Ze was het kind van Göring en zijn tweede vrouw, de actrice Emmy Sonnemann.

Ook in de jaren 60 probeerde Edda al eens een deel van haar erfenis terug te krijgen. Ze vroeg toen aan de stad Keulen om het schilderij Madonna met kind van Lucas Cranach. Ze zei dat dat een geschenk was geweest bij haar geboorte, maar de rechter wees de claim af.

Göring, op Hitler na de belangrijkste man in nazi-Duitsland, had een voorkeur voor oude kunst. Uit heel Europa liet hij kunstwerken roven voor zijn privécollectie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl