President Poetin vandaag bij de herdenking in Armenië
NOS Nieuws

Gauck en Poetin wekken Turkse woede

Turkije is woedend op Duitsland en Rusland omdat hun leiders het bloedbad onder Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog als genocide hebben bestempeld. Zowel de Duitse president Gauck als de Russische president Poetin gebruikten de term bij de herdenking van het begin van de gewelddadigheden tegen de Armeniërs, honderd jaar geleden.

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de uitspraak van Gauck "langdurig negatieve effecten" hebben op de Duits-Turkse relaties. "Het Turkse volk zal de uitspraken van Gauck niet vergeven en niet vergeten".

Tot gisteren ging de Duitse regering zeer omzichtig met de kwestie om, uit vrees de relatie met Turkije en de vele Turken in Duitsland te beschadigen.

Stalin

Poetin was vandaag in Armenië bij de herdenking van de volkenmoord. Volgens Turkije is Poetins gebruik van de term genocide een typisch geval van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Ankara verwijst ook cynisch naar Ruslands eigen bloedige verleden onder Stalin.

"Gezien de massale moordpartijen en verdrijvingen die Rusland de afgelopen eeuw heeft aangericht in de Kaukasus, Centraal-Azië en Oost-Europa denken we dat dat land het best weet wat genocide is en wat de juridische kenmerken daarvan zijn", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl