NOS Nieuws

Armeense genocide herdacht in Almelo

Herdenking Armeense genocide in Almelo

In Almelo hebben zo'n 2000 mensen bij de Armeense genocide stilgestaan. De Armeense gemeenschap in Almelo herdacht in en buiten de Armeense kerk de massamoord die honderd jaar geleden begon.

Voor de herdenking liepen ze in een stoet vanaf een begraafplaats naar de kerk. Ze droegen een groot spandoek met daarop "We zullen het nooit vergeten".

Achter het doek liepen kinderen met onder meer een kaart waarop afgebeeld stond waar de moorden op de Armeniërs plaatsvonden. Ook droegen ze oude afbeeldingen van uitgemergelde Armeniërs.

'Minachting van hele volk'

Volgens verslaggever Roel Pauw was vooral opvallend hoe kinderen emotioneel over de genocide praatten. "Het lijkt wel een springlevende geschiedenis voor de kinderen. Ze praten met veel verontwaardiging over de moord op anderhalf miljoen volksgenoten."

De Armeense zanger Artistakes Jessayan zong bij de kerk het Armeense volkslied. Hij was teleurgesteld dat er niemand van de regering bij de herdenking aanwezig was. "Dit is nog wel de herdenking van 100 jaar genocide". Hij noemde de afwezigheid "een minachting voor het hele volk".

Onder anderen CDA-Kamerlid Omtzigt en Europarlementariër Van Dalen (CU/SGP) waren wel bij de herdenking.

Assen en Jerevan

Eerder vandaag werd bij het Armeens monument in Assen een krans gelegd. Sinds 2001 staat op begraafplaats De Boskamp een monument voor de 'Armeense voorouders uit de periode 1910-1920'.

De grootste herdenking werd vanochtend in de Armeense hoofdstad Jerevan gehouden. Daarbij waren onder anderen president Poetin en president Hollande aanwezig. Nederland had een ambassadeur gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl