'Kwetsbaren dupe van nog minder zorggeld'
Kwetsbare Nederlanders zijn de dupe als het Rijk kort op de zorgbudgetten van gemeenten. Dat stelt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) na een peiling onder 187 gemeentebestuurders.
Volgens de VNG wil het kabinet al dit jaar verder korten op de budgetten voor jeugdzorg en zorg en ondersteuning thuis. Dat bedrag kan oplopen tot 435 miljoen in 2018.
Een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn zegt dat er geen bedragen vaststaan, maar dat er wel wordt onderhandeld over de budgetten. De gemeenten zeggen dat ze geen geld voor de zorg kunnen missen, omdat ze al te maken hebben met bezuinigingen.
Drempel zorg verhogen
De VNG heeft een peiling onder zijn achterban gehouden. Meer dan de helft van de bestuurders die daaraan meededen, zegt dat hun gemeente in grote problemen komt als de kortingen doorgaan. Zo’n 45 procent gaat dan eerder doorverwijzen naar de langdurige zorg die door het Rijk wordt geregeld in de Wet Langdurige Zorg. 56 procent gaat de drempel voor zorg verhogen.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontkent dat er sprake is van extra zorgbezuinigingen. Gemeenten krijgen volgens VWS minder cliënten dan was ingeschat. Dat komt doordat meer mensen dan verwacht onder de langdurige zorg vallen, die door het Rijk wordt betaald. "Het geld hangt samen met het aantal cliënten. Als die mensen ergens anders heen gaan, moet het geld hen volgen. En dat is onze boodschap in de gesprekken", aldus de woordvoerder.
De bestuurders die meededen aan de peiling, worden alleen anoniem geciteerd. Een van de bestuurders zegt dat meer mensen tussen wal en schip vallen, en dat schrijnende situaties niet of te laat worden opgemerkt, met als gevolg hogere kosten en calamiteiten. Een ander zegt het zo: "Onze inwoners gaan dit merken en worden daar de dupe van. Wij geloven echt in het behalen van effectiviteit en daarmee ook een efficiencyslag. Maar daar zit wel een grens aan."